GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed poljskih prijevoznika i poljoprivrednika: Ukrajina nam preuzima tržište

Prosvjed poljskih prijevoznika i poljoprivrednika: Ukrajina nam preuzima tržište
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz
VARŠAVA - Poljski autoprijevoznici i dalje drže prosvjedne blokade na nekoliko graničnih prijelaza uz granicu s Ukrajinom tražeći ograničenja uvoza robe iz istočnog susjeda i upozoravajući na nelojalnu konkurenciju.

Početkom mjeseca poljski autoprijevoznici postavili su prosvjedne barijere na tri granična prijelaza duž oko 530 kilometara duge poljsko-ukrajinske granice, zbog čega trenutno u kolonama dugim više desetaka kilometara stoji oko 2300 kamiona.

Kamiondžije su uvjerene da Ukrajina preuzima poljsko tržište, što im šteti poslovanju.

Pawel Ozygala, šef štrajkaškog odbora u pograničnom gradu Dorohusku, rekao je za BBC da je njegova tvrtka dosad izgubila oko 100.000 eura zbog ukidanja ograničenja uvoza iz Ukrajine. "Podržavamo Ukrajinu, ali moramo misliti na svoje obitelji", rekao je.

Poljoprivrednici u selu Medyka na jugoistoku Poljske pridružili su se danas prosvjedu autoprijevoznika koji tvrde da su teško pogođeni padom cijena žitarica zbog uvoza iz Ukrajine. Time je polovica od osam prijelaza na granici između Poljske i Ukrajine sada djelomično ili potpuno zatvorena.

Istodobno, raste nezadovoljstvo i među ukrajinskim vozačima kamiona, koji su već više od deset dana zarobljeni u kolonama ispred graničnih prijelaza zbog sve nižih temperatura i loših higijenskih uvjeta, za koje su zadužene i vlasti u Kijevu. ističući.

Organizatori zatvora, koji imaju važeću dozvolu za održavanje prosvjeda do siječnja, inače dopuštaju prolaz osobnim automobilima, vozilima s putnicima, te dostavu humanitarne i vojne pomoći Ukrajini.

U međuvremenu, uz suradnju Bruxellesa, još uvijek traju pregovori između Varšave i Kijeva kako bi se pronašlo konačno rješenje situacije, ali za sada bezuspješno. Ukrajina, među ostalim, kao uvjet za nastavak pregovora traži ukidanje zatvora, no poljski prosvjednici za sada nemaju namjeru odustati.

Fotografija: Reuters

Tagovi: Poljska, Ukrajina, prijevoznici
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE