GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski osiguravatelji lani isplatili 1,7 milijardi eura bruto odšteta

Slovenski osiguravatelji lani isplatili 1,7 milijardi eura bruto odšteta
ISPLATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 14:39
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Lani su društva za osiguranje u Sloveniji ostvarila ukupno 2,62 milijarde eura bruto premija, što je 6,9 posto više nego lani, te 1,72 milijuna eura bruto šteta, što je 11,2 posto više nego godinu prije. Odštete su rasle brže od premija, prvenstveno zbog većeg broja pruženih medicinskih usluga.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje imalo je najveći udio u ukupnom iznosu zaračunate premije (25,9 posto), zatim životno osiguranje (22,9 posto) i osiguranje kopnenih motornih vozila (14,4 posto).

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje također čini najveći udio u ukupnom iznosu odštetnih zahtjeva (36,4 posto), zatim životno osiguranje (24,7 posto) i osiguranje kopnenih motornih vozila (14,1 posto).

Od fizičkih osoba najveći broj premija zaračunat je za dobrovoljno zdravstveno osiguranje (655,1 milijun eura), zatim osiguranje života (595 milijuna eura), osiguranje kopnenih motornih vozila (288,6 milijuna eura) i osiguranje od odgovornosti za uporabu motornih vozila ( 210 .4 milijuna eura).

Najviše je odšteta obračunato za dobrovoljno zdravstveno osiguranje (621 milijun eura), zatim životno osiguranje (423,6 milijuna eura) i osiguranje kopnenih motornih vozila (188,6 milijuna eura).

Kod pravnih osoba najveći iznos premije zaračunat je za ostala neživotna osiguranja (111,8 milijuna eura), zatim osiguranje kopnenih motornih vozila (90,1 milijun eura) i osiguranje od opće odgovornosti (78,5 milijuna eura).

Najveći iznos odštete obračunat je za osiguranje od automobilske odgovornosti (53,8 milijuna eura), zatim za osiguranje kopnenih motornih vozila (53,7 milijuna eura), osiguranje od požara i elementarnih nepogoda (46,1 milijun eura) te osiguranje od ostalih šteta (31,2 milijuna eura).

Lani je na slovenskom tržištu osiguranja poslovalo 12 osiguravajućih društava sa sjedištem u Sloveniji, a preko podružnica poslovalo je još osam osiguravajućih društava. Četiri najveća osiguravajuća društva ostvarila su više od 75 posto svih bruto premija osiguranja i šteta.

Gledano po vrstama osiguranja i poslovnim subjektima, struktura tržišta bila je prilično slična onoj iz 2021. godine. Fizičkim osobama ponovno je zaračunat veći udio bruto premije (78 posto), ali i bruto naknada (86 posto).

Tagovi: Triglav, Sava, Generali, Sava Re, osiguravatelji
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE