GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpske rezerve zlata značajno povećane

Srpske rezerve zlata značajno povećane
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2021 / 17:48
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Stabilna i niska inflacija, povećanje deviznih rezervi i rezervi zlata, jačanje dinara prema evru i očuvanje stabilnog kursa, rast dinarske štednje, smanjenje stope problematičnih kredita (NPL) u ukupnim kreditima, neki su od rezultata rada Narodne banke Srbije u proteklih devet godina.

"Tokom devet godina s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu, NBS je u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve - postignuta je i očuvana cenovna stabilnost i ojačana finansijska stabilnost, čime je omogućeno da naši građani i privreda lakše posluju i planiraju, kao i da se ekonomija na zdravim temeljima dalje razvija", ocenjuje se u saopštenju centralne banke.

Iz NBS ističu da su zatečenu visoku inflaciju u roku od godinu dana spustili na nizak nivo i da je već osam godina održavaju na prosečnom nivou od oko 2,0 posto.

Tokom devet godina, dinar je ojačao za 0,9 posto prema evru, a u isto vreme NBS je na deviznom tržištu neto je kupila 3,2 milijarde evra, od čega u tekućoj 2021. godini 745 miliona evra.

Bruto devizne rezerve su, prema poslednjim raspoloživim podacima od 4. avgusta, dostigle rekordan nivo od 14,7 milijardi evra, čime su od avgusta 2012. povećane za 4,6 milijardi evra, dok su neto devizne rezerve u istom periodu više nego udvostručene.

Devizne rezerve u zlatu od 36,7 tona čine 12,4 odsto ukupnih deviznih rezervi na kraju jula, dok su krajem 2012. činile svega 5,7 procenata ukupnih deviznih rezervi zemlje. Od kraja 2012. godine do danas uvećane su za preko 21 tonu, čime su više nego udvostručene, dok je njihova vrednost utrostručena - sa 0,6 na 1,813 milijardi evra.

Dinarska štednja je premašila 100 milijardi dinara i, s rekordnih 100,5 milijardi dinara na kraju jula 2021. godine, veća je za oko šest puta nego 2012. godine.

Sa zatečenih oko 20 odsto učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora, njihov udeo je do juna 2021. godine, uprkos pandemiji, sveden na 3,6 procenata.

Kamatne stope na nove dinarske kredite privredi niže su za oko 14 procentnih poena, a stanovništvu za preko 12 procentnih poena nego na početku ublažavanja monetarne politike iz maja 2013. godine, a nakon stavljanja inflacije pod kontrolu.

Uslovi finansiranja države na domaćem i međunarodnom tržištu znatno su povoljniji, ukazuju iz NBS, navodeći kao primer da kamatna stopa na desetogodišnje državne dinarske hartije od vrednosti iznosi 2,5 posto naspram 13 procenata, koliko je iznosila u oktobru 2014, kada su prvi put emitovane.

Troškovi kamata i kursnih razlika srpske privrede u odnosu na 2014. godinu, zaključno s 2020. godinom, niži su za 278 milijardi dinara, odnosno za 72 posto.

U odnosu na 2012. godinu broj Dina kartica je udvostručen.

Prosečan broj transakcija građana i privrede koji se na nedeljnom nivou obradi u svih šest sistema Narodne banke Srbije iznosi preko 6,5 miliona.

Pre devet godina, premija rizika Srbije bila je za 250 baznih poena iznad indeksa EMBI Global za dug u dolarima, a danas ne samo da je smanjena za oko 420 baznih poena već je za oko 180 baznih poena ispod nivoa indeksa EMBI Global za dug u dolarima.

Priliv stranih direktnih investicija od početka 2013. godine iznosi 22 milijarde evra, uz njihovo rastuće učešće u bruto domaćem proizvodu tokom godina.

Izvoz robe iz Srbije je udvostručen sa 8,4 milijarde evra u 2012. godini na 16 milijardi evra 2020. godine, koja je bila pod uticajem pandemije, a u ovoj godini u NBS očekuju da će on dostići oko 20 milijardi evra, što je rast za oko 140 odsto.

"Ako tome dodamo i usluge, izvoz je povećan sa 11,5 milijardi evra na oko 27 milijardi evra, koliko očekujemo za ovu godinu (rast od 135%). U isto vreme pokrivenost uvoza izvozom povećana je za oko 20 procentnih poena", navodi se u rezimeu NBS o devetogodišnjim rezultatima rada pod rukovodstvom guvernera Jorgovanke Tabaković.

Tagovi: srpske rezerve zlata, devizne rezerve Srbije, zlato, Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU - "Zagreb je grad u koji se lako doseliti kao nomad jer ima sve potrebne sadržaje, ljudi govore engleski i pristupačan je. Zagreb ima svoju kulturu i atmosferu, tako da se definitivno razlikuje od života u drugim nomadskim središtima poput Balija, na primjer."
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi znatnije pali, dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za prvih devet mjeseci, pri čemu su svi sektorski idneksi oslabili izuzev transportnog.
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
GUVERNER
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je konferenciji "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?", kako će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska s kune na euro, ali i da će se dogodine provoditi snažna kampanja kako bi javnost bila točno informirana o svemu što taj prelazak donosi.
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
PREDSJEDNIK
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
SEZONA
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
DUBROVNIK - Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE