GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Skok indeksa, inflacija slabi

Svjetska tržišta: Skok indeksa, inflacija slabi
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 09:21
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer inflacijski pritisci u SAD-u i drugim zapadnim zemljama popuštaju, pa ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1.9 posto, na 34.947 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2.2 posto, na 4514 bodova, a Nasdaq indeks 2.4 posto, na 14.125 bodova.

Većina tih dobitaka zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica u utorak, kada je objavljeno da je u SAD-u u listopadu stopa inflacije skliznula na 3.2 posto, s 3.7 posto u rujnu. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da gospodarstvo i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, unatoč oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju. Od ožujka prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope za 5.25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju.

No, na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen, premda iz Feda poručuju da je moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike.

"Potpuno je jasno da su ovi podaci potaknuli snažan rast cijena dionica. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku kako bi rast potrošačkih cijena oslabio", kaže Craig Fehr, strateg u tvrtki Edward Jones.

No, nakon snažnog skoka cijena dionica u utorak, u ostatku tjedna trgovalo se oprezno. Povišene kamatne stope smanjit će kreditiranje, a time i potrošnju, što će usporiti rast gospodarstva i pritisnuti zarade kompanija. Stoga dio ulagača nije voljan dodatno riskirati, dok dio smatra da još ima prostora za rast tržišta i da je povoljna prilika za kupnju dionica.

Cijene dionica porasle i na europskim burzama
"Posljednjih dana tržište pokreće natezanje između onih koji žele pokupiti dobit s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica početkom tjedna, i onih koji smatraju da je dobra prilika za kupnju", objašnjava Brian Jacobsen, ekonomist u tvrtki Annex Wealth Management.

U idućem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u svibnju iduće godine.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle, zahvaljujući popuštanju inflacije u eurozoni. Prema izvješću Eurostata, u tom je bloku inflacija u listopadu iznosila 2.9 posto, znatno manje u odnosu na rujanskih 4.3 posto. Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1.95 posto, na 7504 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4.5 posto, na 15.919 bodova, a pariški CAC 2.7 posto, na 7233 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE