GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao drugi dan zaredom

Wall Street pao drugi dan zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2022 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer se ulagači plaše daljnjeg agresivnog povećanja kamatnih stopa Feda, dok se rast američkog gospodarstva usporava.

Dow Jones pao je 0,47 posto, na 32.909 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 4.128 bodova. Nasdaq indeks ostao je, pak, nepromijenjen na 12.381 bod.

Nakon oštrog pada u ponedjeljak, i u drugom danu ovoga tjedna indeksi su oslabili, no znatno blaže nego dan prije.

Ulagači su oprezni jer se očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a nitko ne sumnja da će ih dodatno povećati i u rujnu.

Pitanje je, međutim, hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje govor predsjednika Feda Jeromea Powella u petak na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Nedavno su podaci pokazali da je inflacija u srpnju blago pala s najviših razina u 40 godina, pa su se ponadali da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u podizanju kamata.

No, niz čelnika Feda upozorio je da treba još puno toga učiniti kako bi se suzbila inflacija.

„U komentarima čelnika Feda vidi se da je moguće da će središnja banka i u rujnu podići kamate za 0,75 postotnih bodova. Tržište se plaši da će Powell ponovno oštro nastupiti”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

Na daljnje slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva ukazali su jučer objavljeni podaci o padu poslovnih aktivnosti u kolovozu, drugi mjesec zaredom, posebice u uslužnom sektoru jer je potražnja oslabila zbog visoke inflacije i zaoštravanja financijskih uvjeta.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja. No, čini se da je ljetni oporavak završen jer su prošloga tjedna cijene dionica pale, nakon snažnog rasta četiri tjedna zaredom.

Od početka godine S&P 500 u minusu je oko 13, a Nasdaq indeks više od 20 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.488 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,27 posto, na 13.194 boda, a pariški CAC 0,26 posto, na 6.362 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE