GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Slabljenje inflacije zaslužno za uzlet indeksa

Wall Street: Slabljenje inflacije zaslužno za uzlet indeksa
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 21:58
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u utorak, nadovezujući se na svoje snažne dobitke u studenom, dok su Wall Street pozdravljali nove podatke o inflaciji u SAD-u koji su pobudili nadu da će Federalne rezerve završiti svoju kampanju povećanja kamatnih stopa.

Dow Jones Industrial Average skočio je 573 boda ili 1,7 posto. S&P 500 ojačao je 2,1%, nakratko se trgujući iznad ključne razine od 4500. Nasdaq Composite također je porastao za 2,5%.

Dobici od utorka pridonijeli su ionako sjajnoj izvedbi ovog mjeseca za dionice. S&P 500 i Dow porasli su 7,4% odnosno 5,6% u studenom. Nasdaq je porastao za 9,8%, na korak od najvećeg jednomjesečnog rasta od siječnja.

CPI je prošlog mjeseca ostao nepromijenjen, dok su ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali rast od 0,1% mjesečno u odnosu na mjesec. Takozvani temeljni CPI, koji izdvaja cijene hrane i energije, također je bio niži od očekivanog i najsporiji u dvije godine. To je ulilo optimizam na tržište da bi Federalne rezerve konačno mogle zauvijek prekinuti svoju kampanju dizanja kamatnih stopa.

"Postoji optimizam da se inflacija hladi do razine na kojoj Federalne rezerve mogu skinuti nogu s kočnice", rekao je Keith Buchanan, upravitelj portfelja u Globalt Investmentsu.

Nakon izvješća, futuresi federalnih fondova pokazali su da su trgovci uklonili sve šanse za porast u prosincu, u odnosu na prethodni izgledi od 14%.

Prinos 10-godišnjih obveznica, koji je šokirao ulagače u dionice skočivši preko 5% u listopadu, pao je ispod 4,5% nakon izvješća o blagoj inflaciji.

Vodeći rast dionica u utorak bio je Technology Select Sector SPDR Fund, koji prati tehnološke dionice u S&P 500. Fond je postigao rekord predvođen Microsoftom jer su se ulagači vratili u sektor koji je bio jedan od najteže pogođenih povećanjem stopa. Dionice Tesle skočile su od 4%.

Dionice banaka kao što su Bank of America i Wells Fargo skočile su na temelju očekivanja da bi gospodarstvo moglo preskočiti recesiju.

Dionice Home Depota, koje su porasle za gotovo 6% na boljoj od očekivane dobiti u trećem tromjesečju, predvodile su dobitke za Dow. Enphase Energies, Boston Properties i SolarEdge Technologies — svaki s rastom od više od 9% — doveli su do rasta S&P-a.

Uspon tržišta dionica u utorak - potaknut samim nižim prinosima državnih obveznica koji su bili niži zbog inflacije u listopadu nižoj od prognozirane - bio je iznimno širok i dubok, dodirujući područja tržišta koja su zaostajala cijelu godinu.

Na primjer, 91% ukupnog volumena na burzi u New Yorku poraslo je u cijeni, dok je samo 9% palo. Na Nasdaqu je porastao za 85% u odnosu na pad od 15%. Slično tome, devet od 10 dionica NYSE-a je poraslo, dok su one koje su napredovale nadmašile one koje su pale na Nasdaqu za 7 prema 3. Novi maksimumi potisnuli su nove padove na NYSE-u za 6 prema 1.

Tagovi: Wall Street, NYSE, hOME dEPOT, tESLA, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE