GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Snažan rast indeksa na kraju tjedna

Wall Street: Snažan rast indeksa na kraju tjedna
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 22:35
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi porasli u petak jer su se prinosi na trezorske obveznice smanjili sa svojih nedavnih najviših razina.

Ulagači su odvagnuli kumulativni učinak Fedovih povećanja koja su već provedena i analizirali ovotjedne komentare središnje banke.

Dow Jones Industrial Average porastao je za 387,40 bodova, ili 1,17%, na 33.390,97. S&P 500 popeo se 1,61% na 4.045,64, a Nasdaq Composite dobio je 1,97% na zatvaranju na 11.689,01.

Prinos na referentnu vrijednost 10-godišnjih trezorskih zapisa pao je ispod razine od 4%. Trgovci su promatrali 4% kao ključnu razinu u 10-godišnjem razdoblju koja bi mogla potaknuti još jedan pad dionica. U trenucima ovog tjedna kada je 10-godišnja stopa porasla iznad te točke, dionice su se povukle.

10-godišnja državna obveznica referentna je stopa koja utječe na hipoteke i kredite za automobile, tako da bi porast prinosa mogao zatalasati gospodarstvo.

"Tržište dionica je u ovom trenutku vrlo osjetljivo na prinose obveznica i traži predah od nedavnih uzlaznih pomaka u prinosima", rekao je Yung-Yu Ma, glavni investicijski strateg BMO Wealth Managementa. “Postoji nervozno iščekivanje nadolazećih objava podataka o radnim mjestima i inflaciji nakon teških očitanja prošlog mjeseca. Tržište vjerojatno neće imati održivu vuču sve dok podatkovne točke ne počnu nastaviti trend hlađenja.”

Svi glavni prosjeci zabilježili su pobjednički tjedan. Dow je zabilježio rast od 1,75% i prekinuo četverotjedni gubitnički niz. S&P 500 zatvorio je 1,90% na tjednu, što je bio prvi pozitivan tjedan u posljednja četiri. Nasdaq je završio tjedan s rastom od 2,58%.

Raspoloženje na tržištu poraslo je u četvrtak nakon što je predsjednik Fed-a Atlante Raphael Bostic rekao kako misli da središnja banka može zadržati povećanje kamatne stope na 25 baznih bodova umjesto povećanja od pola boda za koje se zalažu neki drugi dužnosnici.

Međutim, guverner Feda Christopher J. Waller zauzeo je oštriji ton u svojim komentarima za Mid-Size Bank Coalition of America, povećavajući mogućnost veće terminalne stope ako se brojke o inflaciji ne ohlade. Osvrnuo se na veliko izvješće o plaćama za siječanj, koje je pokazalo da je gospodarstvo dodalo 517.000 radnih mjesta, kao i najnovija očitanja indeksa potrošačkih cijena i izvješća o izdacima za osobnu potrošnju.

"Ako ta izvješća s podacima i dalje budu prevruća, ciljni raspon politike morat će se ove godine još više podići kako bismo osigurali da ne izgubimo zamah koji je bio na snazi prije objave podataka za siječanj", rekao je Waller.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE