GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato blizu rekordne cijene, evo zašto

Zlato blizu rekordne cijene, evo zašto
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata rastu već neko vrijeme. Nalaze se na razini od 2.023,70 dolara za uncu — porast od 2,8% prošlog tjedna — zlato treba porasti oko 2% kako bi dosegnulo svoju rekordnu visinu od 2.069,40 dolara, postavljenu 2020.

Žuti metal je ojačao 11% tijekom prošlog mjeseca i 24% u odnosu na nedavno dno dosegnuto u setudenome prošle godine.

Cijene zlata obično pokreću tri čimbenika. Zlato vrijedi više u dolarima kada dolar pada u vrijednosti. Niži prinosi na obveznice znače manju konkurenciju za zlato, koje ne donosi nikakav prihod. A veća averzija prema riziku čini zlato popularnijim.

Prinosi na obveznice pali su u ožujku—prinos dvogodišnjih američkih državnih zapisa iznosio je u utorak 3,8%, što je pad s 5,1% na vrhuncu početkom ožujka. A prinosi na obveznice u inozemstvu održali su se bolje, opterećivajući dolar.

Ovi potezi odražavaju očekivanja kraja povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi i zabrinutost oko recesije usred bankovnih previranja. Nadolazeća borba s plafonom dugova dodatno uzbuđuje. Probijanje 2000 dolara bila je značajna psihološka prepreka. Sljedeći potez zlata ovisit će o tome kako će se razvijati očekivana stopa i gospodarstvo. Ali s prinosima na obveznice, dolarom i sentimentom koji mu idu u prilog, zlato ima prostora za trčanje.

Rast zlata također je pozitivan za dionice rudara zlata. Newmont je porastao za nekih 20% tijekom prošlog mjeseca, a VanEck Gold Miners fond kojim se trguje na burzi porastao je čak 28%. Dionice rudara zlata obično su nestabilnije od temeljne robe. Iskopavanje unce zlata ne košta više, bez obzira na to je li cijena 1500 ili 2000 dolara.

Tijekom proteklih nekoliko godina rudari su navodili više cijene rada, dizela i sirovina. Ako cijene zlata nastave rasti, očekujte da će dionice prednjačiti.

Tagovi: zlato, cijene zlata, Newmont, ETF fondovi, tržište kapitala, volatilnost, GLD ETF
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE