GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato na novom rekordu, otvara se prostor za daljnji rast

Zlato na novom rekordu, otvara se prostor za daljnji rast
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 08:14
Autor: Siniša Malus
LONDON - Uspon zlata se nastavlja s cijenama koje su u četvrtak dosegnule najvišu razinu svih vremena - i ima prostora za daljnji rast jer središnje banke nastavljaju kupovati poluge u rekordnim količinama.

Cijene bi mogle porasti na 2300 dolara po unci u drugoj polovici 2024., posebno u pozadini očekivanja da bi američka središnja banka mogla smanjiti stope u drugoj polovici 2024., rekao je za CNBC Aakash Doshi, Citijev voditelj istraživanja roba u Sjevernoj Americi. Trenutno se trguje zlatom na 2203 dolara.

Cijene zlata obično su u obrnutom odnosu s kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u usporedbi s imovinom s fiksnim prihodom kao što su obveznice, koje bi donosile slabije povrate u okruženju s niskim kamatama.

Macquarie je također predvidio da će cijene zlata doseći nove visoke razine u drugoj polovici godine. Iako priznaju da je fizička kupnja zlata podigla cijene, Macquarie'sovi stratezi pripisali su nedavni skok cijena od 100 dolara "značajnoj budućoj kupnji" u svojoj bilješci od 7. ožujka.

"Središnje banke, koje su kupile povijesne razine zlata u posljednje dvije godine, nastavljaju biti snažni kupci iu 2024.", rekao je Shaokai Fan, Globalni voditelj središnjih banaka Svjetskog vijeća za zlato.

Ove su kupnje ojačale cijene zlata unatoč visokim kamatama i jakom dolaru, rekli su promatrači tržišta.

Više stope obično smanjuju privlačnost zlata u usporedbi s obveznicama jer ne plaća nikakve kamate, dok jači dolar nagriza sjaj poluga po cijeni od dolara za vlasnike drugih valuta.

Snažna fizička potražnja za zlatom također je potaknuta njegovom privlačnošću kao sigurnog utočišta usred geopolitičkih neizvjesnosti.

“U proteklom desetljeću Rusija i Kina bile su dva najveća kupca. Međutim, kupnje središnje banke posljednjih su se godina diverzificirale,” Doshi.

Kina je vodeći pokretač potražnje potrošača i kupnje zlata središnje banke, a u tome vjerojatno neće usporiti.

Među središnjim bankama, Narodna banka Kine bila je najveći kupac zlata u 2023. Slabo kinesko gospodarstvo i posrnuli sektor nekretnina također su potaknuli više ulagača na sigurnu imovinu, pri čemu su pojedinačna ulaganja u zlato ostala snažna, rekao je WGC.

Poljska središnja banka bila je drugi najveći neto kupac zlata, ugrabivši 130 tona poluga u 2023.

Izazovi rusko-ukrajinskog rata "u neposrednoj blizini" potiču želju Poljske za stabilnošću, rekao je CEO Wheaton Precious Metals Randy Smallwood.

Guverner poljske središnje banke Adam Glapiński 2021. godine najavio je planove za kupnju 100 tona zlata u pokušaju jačanja financijske sigurnosti zemlje, prema izvješćima lokalnih medija.

Singapur je zabilježio treću najveću neto kupnju zlata u 2023., potaknutu kupnjom Monetarne uprave Singapura (MAS), koja je kupila 76,51 tonu.

Tagovi: zlato, kina, singapur, poljska
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE