GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato na povijesnom vrhuncu

Zlato na povijesnom vrhuncu
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 22:17
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Terminske cijene zlata u ponedjeljak su dosegle najvišu razinu u povijesti jer se trgovci klade da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope u drugoj polovici godine.

Ugovor o zlatu za travanj ojačali su 30,60 USD, ili 1,46%, na 2.126,30 USD po unci, što je najviša razina koja datira od sklapanja ugovora 1974. godine.

Ovo je druga uzastopna trgovinska sesija zaredom u kojoj je zlato dosegnulo rekord, pri čemu je travanjski ugovor u petak zatvoren na 2095,7 dolara svih vremena.

VanEck Gold Miners ETF (GDX) porastao je za 4,5% i bilježi rast treći uzastopni dan. Također se trguje iznad 50-dnevnog pomičnog prosjeka od 28,295 dolara po prvi put od 12. siječnja.

Kad se prilagodi inflaciji, zlato je 1980. postavilo najvišu vrijednost svih vremena od oko 3200 dolara, prema Peteru Boockvaru, direktoru za ulaganja u Bleakley Financial Group.

"Još uvijek smo daleko, što također ukazuje na potencijal rasta", rekao je Boockvar, koji vjeruje da će zlato također testirati rekord prilagođen inflaciji.

Zlato je imalo dobre rezultate unatoč visokim kamatama i jakom dolaru, rekao je Boockvar. To je uglavnom zbog toga što su svjetske središnje banke kupile enormne količine zlata nakon što su SAD i EU konfiscirale 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi nakon invazije Moskve na Ukrajinu, rekao je.

"Možete zamisliti mentalitet Kine, Saudijske Arabije i drugih zemalja koje govore: 'Želimo li stvarno imati svu svoju imovinu u američkim trezorskim zapisima?'", rekao je Boockvar.

Zlato je sada u plusu u odnosu na očekivanja da će Fed ove godine početi smanjivati kamatne stope kako se inflacija smanjuje, rekao je Boockvar. Kada stope padaju, cijene zlata obično rastu jer ulagači traže sigurno utočište jer imovina poput obveznica postaje manje atraktivna jer više ne donosi atraktivne prinose.

Trgovci se klade da će Fed sniziti kamatne stope u lipnju. Zlato je od početka godine poraslo za 2,63%.

Tagovi: zlato, tržište, srebro, VanEck Gold Miners ETF, plemeniti metali, inflacija
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE