GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Umjereni optimizam oko poslovanja u 2021. godini

AD Plastik: Umjereni optimizam oko poslovanja u 2021. godini
BLAGI OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 15:40
Autor: SEEbiz
SOLIN - Objavljen je Integrirani godišnji izvještaj AD Plastik Grupe za 2020. godinu u kojem se nalaze relevantne informacije o aktivnostima i poslovanju kompanije, revidirani financijski rezultati i pokazatelji održivosti prema GRI standardima.

Poslovni prihodi Grupe iznose 1,2 milijarde kuna i bilježe pad od 20,9 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Posljedica je to utjecaja krize, ali ostvareni rezultati bolji su od prvih predviđanja početkom pandemije. EBITDA Grupe iznosi 165,9 milijuna kuna i niža je za 16 posto. Pozitivan utjecaj na EBITDA-u imala je serijska proizvodnja novih modela vozila započeta tijekom 2019. te prodaja neoperativne imovine. Ostvarena je neto dobit od 46,9 milijuna kuna, a neto financijski dug smanjen je za 104,6 milijuna kuna.

„Protekla je godina obilježena pandemijom koja je uzrokovala globalnu krizu u svim segmentima pa se tako odrazila i na poslovanje naše kompanije. Unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima i izazovima, ostvarenim smo rezultatima zadovoljni i oni su ipak iznad prvotnih predviđanja početkom pandemije. Poput većine industrija, automobilska je industrija ozbiljno pogođena krizom, ali razvoj novih modela vozila i planovi za budućnost niti u jednom trenutku nisu zaustavljeni. Tome u prilog govori i 130,6 milijuna eura vrijednosti novih poslova ugovorenih u protekloj godini.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

AD Plastik Grupa zadovoljava vrlo visoke standarde održivosti u ekonomskim, ali jednako tako društvenim i okolišnim temama koje su utkane u sve elemente i procese poslovanja i upravljanja. U protekloj je godini poseban naglasak bio na zaštiti zdravlja i sigurnosti zaposlenika, ali i na očuvanju radnih mjesta. Istovremeno, primjenjivani su i unaprijeđeni ostali pokazatelji održivog poslovanja, što je s obzirom na okolnosti i strukturu kompanije bio poseban izazov.

Nefinancijski dio četvrtog po redu Integriranog izvještaja AD Plastik Grupe, verificiran je od strane HRPSOR-a u čijem mišljenju, između ostalog, stoji:

„AD Plastik Grupa primjer je poslovne organizacije s dugogodišnjom primjenom društvene odgovornosti i usmjerenjem na održivi razvoj te vjerujemo kako je upravo ovakvo strateško opredjeljenje donijelo koristi u kriznim situacijama te omogućilo brzu prilagodbu i oporavak. Integrirani izvještaj za 2020. iznova je ispunio očekivanja, kako iscrpnošću sadržaja tako i iz godine u godinu sve jasnijim i preglednijim prikazom pokazatelja i drugih pratećih informacija. Izvještaj oslikava kvalitetu i odgovornost koja je u skladu s reputacijom kompanije koja je vodeći proizvođač komponenti za automobilsku industriju u ovom dijelu Europe.“

Temeljem pokazatelja na tržištu u zadnjem tromjesečju 2020., koji su dali razloge za umjereni optimizam, u sklopu izvještaja nalaze se i ciljevi kompanije za 2021. godinu koji ukazuju na blagi porastposlovnih prihoda.

„U okolnostima u kojima poslujemo oprez je nužan jer pandemija još uvijek traje i njezin tijek utječe na cjelokupnu gospodarsku sliku. Iako se na tržištima na kojima poslujemo očekuje rast broja novoregistriranih vozila, naši su planovi konzervativniji, ali vjerujemo i ostvarivi. Trebat će još neko vrijeme da se tržište u potpunosti stabilizira i vrati na brojke prije same krize, ali naznake oporavka postepeno se naslućuju. U najtežim smo trenucima pokazali potrebno znanje, kompetencije i kvalitetu, vjerujem i opravdali povjerenje svojih dionika, a upravo ćemo tim smjerom nastaviti i u budućnosti.“, izjavio je Marinko Došen

Tagovi: AD Plastik, Marinko Došen
PROČITAJ I OVO
Plurato Sailfin: Hrvatska električna daska koja lebdi nad morem
INOVACIJE
Plurato Sailfin: Hrvatska električna daska koja lebdi nad morem
ZAGREB - Apsolutni hit ovog ljeta bit će električna daska koju će ovinici o adrenalinu, avanturisti kao i svi zaljubljenici u aktivnosti na vodi zasigurno željeti probati, piše u nedjelju Večernji list.
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
ANALITIČARI
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
PODGORICA - Najveći problem Air Montenegra (ToMontenegra) je što je u daleko lošijem položaju nego je bio Montenegro Airlines, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero.
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
LOŠ TREND
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
VRANJE - Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa Plam (ALFA), objavio je godišnji finansijski izveštaj za proteklu godinu tokom koje je nastavljen silazni trend poslovanja ove kompanije.
BioNTech ima velike planove u Singapuru
PLANOVI
BioNTech ima velike planove u Singapuru
BERLIN - Tvrtka BioNTech se svojim cjepivom protiv korone uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Ali već razmišlja i o vremenu nakon ove pandemije i sprema golemu investiciju u Singapuru.
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
RAST
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
BEOGRAD - Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina, a i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto, saopšteno je danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE