GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AstraZeneca možda dala nepotpune podatke o učinkovitosti cjepiva

AstraZeneca možda dala nepotpune podatke o učinkovitosti cjepiva
SUMNJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2021 / 09:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britansko-švedska tvrtka AstraZeneca možda nije dala potpune podatke o učinkovitosti cjepiva protiv covida-19 iz zadnjega opsežnog američkog ispitivanja, objavio je Američki nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAD) u utorak.

AstraZeneca je u ponedjeljak objavila da se cjepivo protiv covida-19 razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford pokazalo 79 posto učinkovito u prevenciji simptomatske bolesti u velikom ispitivanju u Sjedinjenim Državama, Čileu i Peruu.

"DSMB je izrazio zabrinutost da je AstraZeneca možda uključila zastarjele podatke iz tog ispitivanja, koji su možda pružili necjelovit prikaz podataka o učinkovitosti", rekla je američka agencija, referirajući se na neovisni Odbor za sigurnost podataka (DSMB).

"Tražimo od tvrtke da surađuje s DSMB-om u preispitivanju podataka o učinkovitosti i osigura da se što prije objave najtočniji, najnoviji podaci o učinkovitosti", navodi se.

Taj je zahtjev doveo u pitanje plan tvrtke da sljedećih mjeseci traži hitno američko odobrenje za upotrebu cjepiva.

Odobrenje i smjernice za uporabu cjepiva u Sjedinjenim Državama utvrdit će Uprava za hranu i lijekove te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti nakon što podatke temeljito pregledaju neovisni savjetodavni odbori, rekao je NIAID, u sklopu Nacionalnog instituta za zdravstvo .

AstraZeneca nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Britansko-švedska tvrtka je u ponedjeljak objavila da je novo veliko istraživanje pokazalo da je ono 79 posto učinkovito u prevenciji bolesti i apsolutno učinkovito u sprečavanju teških oboljenja.

Treća faza kliničkih istraživanja u SAD-u, provedena na 32,4 tisuća ispitanika u SAD-u, Čileu i Peruu, pokazala je da je AstraZenecino cjepivo djelotvorno u 79 posto slučajeva, a u starijih od 65 godina 80 posto, objavila je tvrtka u ponedjeljak.

Istraživanje je pokazalo i da je cjepivo u potpunosti djelotvorno protiv razvijanja teških oblika covida-19, dodala ja.

To je ispitivanje pokazalo i kako je AstraZenecino cjepivo sigurno i ne nosi povećani rizik od tromboze zbog kojeg je niz europskih država prošli tjedan privremeno zaustavio cijepljenje, rekli su iz tvrtke.

Stručnjaci AstraZenece objavili su i kako vjeruju da je cjepivo djelotvorno kada se radi o novim varijantama koronavirusa.

Tagovi: AstraZeneca, cjepivo protiv koronavirusa, Sveučilište Oxford
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE