GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cinkarna ove godine ne planira isplatu dividende

Cinkarna ove godine ne planira isplatu dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2023 / 12:25
Autor: SEEbiz / STA
CELJE - Cinkarna Celje ove godine ne planira isplatu dividende jer je tvrtka, kako je podsjetila uprava, ove godine dobila državnu potporu za ublažavanje posljedica energetske krize. U slučaju isplate dobiti, tvrtka bi morala vratiti primljena sredstva s kamatama, što bi značilo veću imovinsku štetu Cinkarne.

Zakonom o potporama gospodarstvu za ublažavanje posljedica energetske krize propisano je da tvrtka koja je ostvarila potporu mora obavijestiti nadležna tijela o eventualnoj isplati dobiti, kupnji vlastitih dionica ili vlastitih poslovnih udjela, isplati nagrada upravi ili dijelu plaće za poslovnu uspješnost upravi, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Ljubljanske burze, opozvano je u Cinkarni. Kako dodaju, tvrtka bi sredstva trebala vratiti u roku od 30 dana od uručenja rješenja nadležnog tijela.

Kako su napisali uprava i nadzorni odbor Cinkarne, to bi značilo veću imovinsku štetu za tvrtku. Trenutna vrijednost godišnje pomoći procjenjuje se između pet i sedam milijuna eura. “Uprava i nadzorni odbor vagali su prava dioničara s jedne strane i interese društva s druge strane. Tako su došli do uvjerenja da je u ovom slučaju interes tvrtke veći", napisali su u poruci. Smatraju da je bitno da se dobit ne dijeli s dioničarima.

"U slučaju da se okolnosti promijene, o tome će obavijestiti javnost, a po potrebi i sazvati skupštinu dioničara", priopćili su također iz Cinkarne.

Prema revidiranom godišnjem izvješću koje je u utorak predstavilo nadzornom odboru, a Cinkarna ga je danas objavila na internetskim stranicama Ljubljanske burze, kompanija je lani ostvarila 43,4 milijuna eura čiste dobiti, što je 31 posto više od godinu prije, prodaja je porasla za 18 posto na 227,2 milijuna eura.

„Poslovnu 2022. godinu obilježila su dva različita poluvremena. U prvom su nastavljena povoljna tržišna kretanja i visoka razina potražnje iz prethodne godine. U drugoj polovici godine svjedočili smo utjecaju povećanih energetskih rizika, padu kineskog tržišta nekretnina i posljedično smanjenoj prodaji pigmenta na navedenom tržištu, kao i pojačanom izvoznom pritisku azijskog pigmenta na europska tržišta", zaključili su.

Kako dodaju, u drugoj polovici godine znatno je zahladila i potražnja europskih kupaca za svim segmentima prodaje zbog inflatornih pritisaka na industriju i krajnjeg potrošača. Zbog slabije potražnje i visokih cijena na energetskim tržištima neki konkurentski europski proizvođači privremeno su ograničili odn. obustavila proizvodnju, dodaju u Cinkarni, gdje ocjenjuju da su prošlogodišnji poslovni rezultati objektivno dobri i premašuju predviđanja za to razdoblje.

Cinkarni u četvrtak prijeti štrajk zaposlenika. Uprava i sindikat se ne slažu oko visine osnovne plaće, dok su svi ostali štrajkaški zahtjevi usuglašeni. Pregovori će se nastaviti danas poslijepodne.

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna, DUTB, dividenda
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
STEČAJEVI
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
BERLIN - U njemačkom gospodarstvu sve je više slučajeva velikih bankrota, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kuće za kredite Allianz Trade.
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
LEtOVI
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
SARAJEVO - Niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair odlučila je uvrstiti Sarajevo na popis destinacija s kojih će naredne godine obavljati letove a njegov izravni konkurent WizzAir povećat će broj linija s glavnim gradom BiH.
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
POTEZI
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
BERLIN - Francuski proizvođač guma Michelin danas je najavio zatvaranje dviju tvornica u Njemačkoj, zbog čega će više od 1500 ljudi ostati bez posla. Kako objašnjava francuska novinska agencija AFP, glavni razlozi su sve veći troškovi i sve jača konkurencija zemalja s jeftinijom radnom snagom.
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
U PLUSU
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
LONDON - Britanski zrakoplovni prijevoznik Easyjet vratio se na dobit nakon tri godine u prošloj poslovnoj godini, koja za tvrtku završava krajem rujna.
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
INVESTICIJE
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
ZAGREB – Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) ostvarila je značajan iskorak u razvoju svoje Business Process Outsourcing (BPO) poslovne vertikale potpisivanjem ugovora o ulaganju 60 milijuna eura vrijedne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podložno regulatornim odobrenjima nadležnih vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE