GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cinkarna ove godine ne planira isplatu dividende

Cinkarna ove godine ne planira isplatu dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2023 / 12:25
Autor: SEEbiz / STA
CELJE - Cinkarna Celje ove godine ne planira isplatu dividende jer je tvrtka, kako je podsjetila uprava, ove godine dobila državnu potporu za ublažavanje posljedica energetske krize. U slučaju isplate dobiti, tvrtka bi morala vratiti primljena sredstva s kamatama, što bi značilo veću imovinsku štetu Cinkarne.

Zakonom o potporama gospodarstvu za ublažavanje posljedica energetske krize propisano je da tvrtka koja je ostvarila potporu mora obavijestiti nadležna tijela o eventualnoj isplati dobiti, kupnji vlastitih dionica ili vlastitih poslovnih udjela, isplati nagrada upravi ili dijelu plaće za poslovnu uspješnost upravi, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Ljubljanske burze, opozvano je u Cinkarni. Kako dodaju, tvrtka bi sredstva trebala vratiti u roku od 30 dana od uručenja rješenja nadležnog tijela.

Kako su napisali uprava i nadzorni odbor Cinkarne, to bi značilo veću imovinsku štetu za tvrtku. Trenutna vrijednost godišnje pomoći procjenjuje se između pet i sedam milijuna eura. “Uprava i nadzorni odbor vagali su prava dioničara s jedne strane i interese društva s druge strane. Tako su došli do uvjerenja da je u ovom slučaju interes tvrtke veći", napisali su u poruci. Smatraju da je bitno da se dobit ne dijeli s dioničarima.

"U slučaju da se okolnosti promijene, o tome će obavijestiti javnost, a po potrebi i sazvati skupštinu dioničara", priopćili su također iz Cinkarne.

Prema revidiranom godišnjem izvješću koje je u utorak predstavilo nadzornom odboru, a Cinkarna ga je danas objavila na internetskim stranicama Ljubljanske burze, kompanija je lani ostvarila 43,4 milijuna eura čiste dobiti, što je 31 posto više od godinu prije, prodaja je porasla za 18 posto na 227,2 milijuna eura.

„Poslovnu 2022. godinu obilježila su dva različita poluvremena. U prvom su nastavljena povoljna tržišna kretanja i visoka razina potražnje iz prethodne godine. U drugoj polovici godine svjedočili smo utjecaju povećanih energetskih rizika, padu kineskog tržišta nekretnina i posljedično smanjenoj prodaji pigmenta na navedenom tržištu, kao i pojačanom izvoznom pritisku azijskog pigmenta na europska tržišta", zaključili su.

Kako dodaju, u drugoj polovici godine znatno je zahladila i potražnja europskih kupaca za svim segmentima prodaje zbog inflatornih pritisaka na industriju i krajnjeg potrošača. Zbog slabije potražnje i visokih cijena na energetskim tržištima neki konkurentski europski proizvođači privremeno su ograničili odn. obustavila proizvodnju, dodaju u Cinkarni, gdje ocjenjuju da su prošlogodišnji poslovni rezultati objektivno dobri i premašuju predviđanja za to razdoblje.

Cinkarni u četvrtak prijeti štrajk zaposlenika. Uprava i sindikat se ne slažu oko visine osnovne plaće, dok su svi ostali štrajkaški zahtjevi usuglašeni. Pregovori će se nastaviti danas poslijepodne.

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna, DUTB, dividenda
PROČITAJ I OVO
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
ANALIZA - Atlantska plovidba objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Počevši od prihoda, oni su iznosili 12 milijuna eura, što je rast od 13% na godišnjoj razini.
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
OBLJETNICE
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
ZAGREB - Ove godine poznata ženska web platforma Femina.hr obilježava 15. godišnjicu postojanja na medijskoj sceni u Hrvatskoj. Portal Femina.hr osnovali su 2009. zagrebačka novinarka, urednica i spisateljica Zora Bjelousov te informatički stručnjak i poduzetnik Marko Raspor.
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ODLUKE
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ZAGREB - Poduzetnik Mate Rimac oglasio se na Facebooku povodom napisa o navodnoj sabotaži njegovog projekta u Livnu.
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
ŠTRAJK
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
VARAŽDIN - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE