GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara

COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
LUKE I BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 19:01
Autor: Siniša Malus
RIJEKA - Koronakriza koja je u ovom dijelu Europe otpočela u ožujku poremetila je i prometne tokove.

Mediteranske luke danas se pomalo oporavljaju od najžešćeg udara koji ih je pogodio u drugom kvartalu.

- Nakon početka epidemije u Kini i kasnije pandemije COVID-a 19 u cijelom svijetu došlo je do neočekivanih i ogromnih poremećaja u lancima opskrbe naročito kompanija čija je proizvodnja u Kini što se naravno negativno odrazilo i na rezultate luka i brodara u drugom tromjesečju 2020. Srećom, brzom konsolidacijom i stavljanjem epidemije u Kini pod kontrolu te otvaranjem proizvodnje (tvornica) roba se brzo vratila na tržište te je Europa mogla biti snadbijevana sa svim potrebnim materijalima i opremom koja je već bila dogovorena, ali i novom za kojom je naglo skočila potražnja poput elektroničke opreme, medicinske opreme i pomagala i sl., izjavio je za SEEbiz Marko Škraljsky, glavni menadžer Dragon Maritime Adria d.o.o., agenta Cosco Shipping Linesa.

Za teret koji dolazi s Dalekog istoka vrijeme putovanja robe skraćeno je za nekoliko dana. Luke na jugu poprilično su investirale posljednjih godina u svoju povezanost sa zaleđem te digitalizaciju.

Za srednjeeuropske države poput Slovačke, Austrije ili Mađarske, jadranske luke Koper, Rijeka i Trst su od iznimnog značaja. Uzmemo li Budimpeštu kao primjer, vidjet ćemo da je udaljenost od Kopra, Rijeke ili Trsta samo 570 kilometara dok je od Hamburga čak 1.200 kilometara. Dakle, roba iz jadranskih luka znatno brže stiže do odredišta.

Munchen je pak 200 kilometara bliži Kopru, Trstu ili Rijeci nego Hamburgu, no tamošnje kompanije većinom koriste svoje luke. Da bi se to promijenilo, nužno je pojačati željezničke linije između Trsta i Munchena. Osim toga, Nijemci su na udaru kritike jer pristup sjevernom tunelu Brenner neće biti dovršen prije 2040. godine. Djelomično su za nevoljkost njemačkih kompanija da koriste talijanske luke krivi i sami Talijani jer nisu unaprijedili konkurentnost vlastitih luka.

Za nas je važna činjenica što se vrlo pozitivne stvari događaju u riječkoj luci i oko nje, poručuje Škraljsky.

- Uz prilagođavanje novim uvjetima i optimizacijom servisa većina prijevoznika (brodara) imala je opet pune brodove i dobru konjukturu u zemljama EU i zapadnog Balkana te su u trećem tromjesečju bilježili pozitivne stope rasta za koje se predviđa i nastavak početkom četvrtog tromjesečja.  Jadranske luke, a ovdje posebno naglašavam luku Rijeka, posebice posljednje dvije godine (2019. i 2020.) sve više je u fokusu glavnih svjetskih brodara koji svoj teret prema zemljama Srednje Europe i zapadnog Balkana usmjeravaju upravo kroz Rijeku koristeći sve dobrobiti optimalnog geografskog položaja, dostatnog slobodnog kapaciteta, ali i sve veće učinkovitosti i produktivnosti kako terminala tako i intermodalnih servisa prvenstveno željeznice na krilima novih investicija Vlade RH te njezinih produženih ruku HŽ Infrastrukture i Lučke Uprave Rijeka. Brodar COSCO Shipping računa i dalje na razvoj riječkog prometnog pravca kojem i sam značajno doprinosi te proširenje intermodalnih servisa prema trećim zemljama u skladu s potrebama i projekcijama tržišta, zaključuje Škraljsky.

Analitičari očekuju da će se čvorišta za prekrcaj roba na Mediteranu prva oporaviti od koronakrize. Osim najveće mediteranske luke Pirej, u vrlo dobroj su poziciji Valencia i Algericas u Španjolskoj te talijanska Gioia Tauro.

Tagovi: COSCO Shipping, Cosco, Luka Rijeka, HŽ Infrastruktura, Lučka uprava Rijeka, Marko Škraljsky, Luka Koper, Luka Trst, Dragon Maritime Adria
PROČITAJ I OVO
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila posao vrijedan 83 milijuna kuna
POSLOVI
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila posao vrijedan 83 milijuna kuna
ZAGREB - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa.
Triglav isplaćuje odličnu dividendu
VISOK PRINOS
Triglav isplaćuje odličnu dividendu
LJUBLJANA - Dioničari Triglava odobrili su inicijalni prijedlog Uprave o isplati dividende za 2021. godinu.
Končar D&ST isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Končar D&ST isplaćuje dividendu
ZAGREB - Glavna skupština Končar D&ST-a 24. svibnja 2022. odobrila je isplatu dividende za 2022.
Porezni harač ili uvođenje reda? Evo što stoji iza Marićeva pohoda na najbolje restorane
LOV U MUTNOM?
Porezni harač ili uvođenje reda? Evo što stoji iza Marićeva pohoda na najbolje restorane
ZADAR - Marićev “porezni masakr ugostitelja” ili ubiranje nezakonito stečenih prihoda od utajenog poreza? Je li ministar financija Zdravko Marić pretjerao ili samo provodi zakon?
Pjanić preuzeo poznati kafić i restoran u centru Sarajeva
ULAGANJA
Pjanić preuzeo poznati kafić i restoran u centru Sarajeva

SARAJEVO - Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić (32) ima još dosta da ponudi u svojoj nogometnoj karijeri, a odlučio je i da određeni dio zarađenog novca investira u ugostiteljstvo.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE