GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson NT: Rezultati solidni, marža smanjena zbog viših troškova

Ericsson NT: Rezultati solidni, marža smanjena zbog viših troškova
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 19:32
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Ericsson Nikola Tesla (ERNT) imao je dobru godinu s obzirom na utjecaj pandemije COVID-19 i brojne potrese koji su pogodili Hrvatsku.

Prihod od prodaje za 2020. godinu iznosio je 2.023 milijuna kuna, što ukazuje na rast od 13,7% u odnosu na 2019. godinu (1.779 milijuna kuna), prvenstveno kao rezultat povećanja digitalnih i upravljanih usluga. Prihodi od prodaje ostvareni na domaćem tržištu dramatično su porasli (86,5%) u odnosu na 2019. godinu i iznosili su 926,7 milijuna kuna u 2020. godini.

Domaća strana poslovanja zabilježila je poboljšanja potpisivanjem novog ugovora s dugoročnim strateškim partnerom HT-om, kao i udružujući se s A1 i HT-om kako bi postali ekskluzivni dobavljač 5G u radio dijelu mobilne mreže do 2024. godine. Većina prihoda ostvaruje se od izvoza koji čini 54,2% ukupnog prihoda. Izvozno tržište zabilježilo je niži godišnji prihod od prodaje zbog pandemije, kao i ekonomskih i političkih problema s kojima se suočavaju države u kojima posluje. Vijesti nisu sve loše jer je ERNT u Bjelorusiji potpisao novi ugovor za provedbu centralizirane platforme za javni zdravstveni sustav, pišu analitičari InterCapitala.

Troškovi bez amortizacije porasli su za 13,9% u odnosu na prethodnu godinu, što je dovelo do gotovo nepromijenjenog EBITDA-e, jer su povećani troškovi kompenzirani povećanim prihodima, što je ukupnu promjenu EBITDA-e izjednačilo. Rast je uglavnom bio povećan rastom materijalnih troškova, kao i troškova osoblja zbog zapošljavanja dodatnih 204 stručnjaka s pozadinom u STEM-u. Međutim, veći rast troškova (+ 13,9%) nego prihoda (+ 13,7%) rezultirao je smanjenjem EBITDA marže sa 8,9% u 2019. na 7,8% u 2020.

Kad se uključi amortizacija, troškovi su porasli za 14,4% na HRK 1.942m. Nadalje, niži dobitak od financijskih aktivnosti (2,2 milijuna kuna u odnosu na 5,7 milijuna kuna u 2019. godini) zbog negativnih tečajnih razlika i stoga nepovoljnog utjecaja na neto dobit. Neto dobit u 2020. godini iznosila je 94,5 milijuna kuna, što ukazuje na pad od 7,7% u odnosu na 2019. godinu (102,5 milijuna kuna).

Ukupna imovina povećala se za 4,1% na 994,3 milijuna kuna, prvenstveno zbog dramatično većih novčanih rezervi (281,1 milijuna kuna u 2020. u odnosu na 97,9 milijuna kuna u 2019.) kao rezultat ubrzane naplate potraživanja kupaca, kao i osvjetljavanja zaliha zbog završetka radovi u tijeku. Isti su razlozi uzrokovali porast novčanog toka iz poslovnih aktivnosti za 347% na 308,1 milijuna kuna u 2020. u odnosu na 69,0 milijuna kuna u 2019. godini.

Tagovi: Ericsson NT, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla, marža,
PROČITAJ I OVO
Slovenski ugostitelji protiv obveznih covid potvrda za goste
PROTIVLJENJE
Slovenski ugostitelji protiv obveznih covid potvrda za goste
LJUBLJANA - Slovenski ugostitelji u otvorenom su pismu vladi zatražili ukidanje obvezujućih covid potvrda, upozorivši da im pada promet, te da potvrde prema novim pravilima moraju imati i gosti koje poslužuju na terasama.
Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika
REZOVI
Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika
MADRID - Španjolska aviokompanija Iberia najavila je u ponedjeljak privremeno otpuštanje između 4000 i 5000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih koronavirusom.
Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora
KAPITAL
Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora
BERLIN - Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa najavila je povećanje kapitala u iznosu od 2,14 milijardi eura kako bi vratila dio državne pomoći koju je dobila u pandemiji covida 19 i poboljšala svoje financije.
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
HGK
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučio je prije isteka mandata sadašnjeg predsjednika krenuti u izbore za novog predsjednika/icu HGK, a izborna skupština bi se trebala održati 4. listopada, najavio je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović na skupštini Komore.
Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina
CJEPIVO
Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina
NEW YORK - Iz kompanije Pfizer objavili su u ponedjeljak da je druga faza kliničkog ispitivanja pokazala da je cjepivo za djecu od 5 do 11 godina sigurno i da je kreiralo dovoljno antitijela za zaštitu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE