GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurospin otvara prvu od najavljenih 100 trgovina u Hrvatskoj

Eurospin otvara prvu od najavljenih 100 trgovina u Hrvatskoj
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 09:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon gotovo dvogodišnjih priprema talijanski diskonter Eurospin otvara 13. kolovoza u Zadru svoj prvi od 100 najavljenih supermarketa na našem tržištu.

Kao i u Italiji gdje imaju preko tisuću trgovina i u Sloveniji gdje ih imaju pedesetak, i u zadarskom će supermarketu Eurospin prodavati isključivo svoje robne marke hrane, pića, kućnih potrepština i druge robe po, najavljuju, nižim cijenama od konkurencije. Iako je po osnivanju tvrtke-kćeri za Hrvatsku u Rijeci u listopadu 2018. Eurospin najavio da će prve supermarkete otvoriti u gradu na Rječini i u Zagrebu, izbor je ipak pao na Zadar, na lokaciji gdje je nekoć poslovala Billa.

- Više stranih trgovačkih lanaca izabralo je upravo Zadar za ulazak na naše tržište pa me ne čudi da je i Eurospin povukao takav potez - komentira za Jutarnji list direktor Narodnog trgovačkog lanca i predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Martin Evačić.

Na pitanje hoće li Eurospin izazvati velika preslagivanja u domaćoj trgovini ako ostvari najavu o 100 prodajnih mjesta u zemlji, Evačić nam je, prije svega, izrazio sumnju u ostvarivost takvog plana Eurospina.

- Iskreno, ne vidim gdje bi oni mogli otvoriti 100 supermarketa u Hrvatskoj, naše tržište maloprodaje prilično je saturirano u cjelini, a i tržište diskontera unutar sektora, isto tako. Imamo već Lidl kao deklariranog diskontera, ali i Plodine i Kaufland kao, rekao bih, prikrivene diskontere. Mi već sada imamo 30 do 40 posto prodajnog prostora u trgovini po stanovniku više od europskog prosjeka, što otvara pitanje kako ćete ostvariti planove, recimo, od 1000 novih ‘kvadrata’ po supermarketu što bi mogla biti zamisao Eurospina - kazao nam je Evačić.

Kad je u pitanju moguća promjena odnosa snaga na našem tržištu maloprodaje zbog ulaska Eurospina, predsjednik HUP-ove Udruge trgovine kaže da bi se o tome donekle moglo govoriti u slučaju da talijanski diskonter otvori 50 supermarketa, a zasigurno, dodaje, ako ostvari planirani broj prodajnih mjesta.

- U Sloveniji s 50 supermarketa mislim da nemaju više od pet posto tržišta, slične omjere bi mogli postići i u Hrvatskoj, ali to u bitnome ne bi promijenilo tržišne udjele vodećih trgovačkih lanaca u zemlji - procjenjuje naš sugovornik. Na pitanje je li Eurospinova odluka da konačno pokrene prodaju u Hrvatskoj povezana s ulaskom naše zemlje u ‘predvorje’ eurozone, u europski tečajni mehanizam, Martin Evačić nam je odgovorio niječno. To se, dodaje, slučajno poklopilo.

Eurospin najčešće uspoređuju s Lidlom koji je u Hrvatskoj promijenio početku strategiju isključivog diskontera, uvevši u ponudu i robne marke drugih proizvođača, pogotovo domaćih. Lidl je prebacio brojku od 100 supermarketa na našem tržištu prošle godine, 13 godina nakon dolaska u Hrvatsku.

U prvim najavama za Hrvatsku iz sjedišta Eurospina odaslane su procjene da bi u našoj zemlji mogli otvoriti oko 1500 novih radnih mjesta u supermarketima i još oko 150 u distributivnom centru. Brojka od 100 trgovina zacrtana je sukladno ambiciji talijanskog diskontera da ima prodajno mjesto u svim hrvatskim gradovima s više od 10 tisuća stanovnika.

Kako god se nastavila i završila Eurospinova ‘odiseja’ u Hrvatskoj, ostaje činjenica da je to prvi lanac pa i veća kompanija, koja je zakoračila na naše tržište od koronakrize pa i godinama prije nje.

U svakom slučaju, talijanski diskonter trenutno ima nekoliko gradilišta na kojima je označio mjesto budućeg supermarketa, među ostalim, u Zagrebu, Velikoj Gorici i Požegi. Stalno je oglašena Eurospinova potraga u Hrvatskoj za radnicima i zemljištima za kupnju i najam za buduće trgovine.

Tagovi: Eurospin, trgovina, Martin Evačić, Billa, Lidl
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE