GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HOK: Vladine mjere zaštitit će više od 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu

HOK: Vladine mjere zaštitit će više od 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu
OBTNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 17:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u srijedu su ocijenili da će Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata zaštititi više od 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu, no kažu i da je pitanje u kojoj mjeri se može očekivati smanjenje cijena proizvoda i usluga s obzirom na to da brojni obrtnici već trpe štete zbog višestruko većih računa.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

"Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji je danas predstavila Vlada sveobuhvatno je rješenje kojim će krizu lakše premostiti i gospodarstvo i građanstvo", istaknuli su iz HOK-a.

Iz tog udruženja pozdravljaju napore Vlade da se ublaži cjenovni udar zbog višestruko povećanih cijena energenata. Predstavljeni paket mjera, ističu, uključuje i prijedloge HOK-a o primjeni šireg spektra mjera za mikro, male i srednje poduzetnike i obrtnike. Prvenstveno se to odnosi na vaučere za plin za koje će se moći prijavljivati kroz aplikaciju agencije Hamag-Bicro, navode.

Iz HOK-a poručuju da će tražiti sastanak s predstavnicima navedene agencije te resornih ministarstava kako bi se dogovorio što jednostavniji i brži postupak ostvarivanja potpora kroz vaučere.

Pomoć ribarima i poljoprivrednicima, kako navode, iskazat će se kroz potpore male vrijednosti. Poljoprivrednicima za nabavu umjetnih gnojiva, dok će ribari i uzgajivači ribe potporama u iznosu od 50 milijuna kuna kompenzirati rast cijena plavog dizela.

"Predstavljeni paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata zaštitit će preko 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu", istaknuli su iz HOK-a.

Napominjući kako paket mjera na snagu stupa 1. travnja iz HOK-a kažu kako "ostaje otvoreno pitanje u kojoj mjeri se može očekivati smanjenje cijena proizvoda i usluga s obzirom na to da velik broj obrtnika već trpi štete zbog višestruko većih računa".

Tagovi: Hrvatska obrtnička komora, paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata
PROČITAJ I OVO
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
ANALIZA - Atlantska plovidba objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Počevši od prihoda, oni su iznosili 12 milijuna eura, što je rast od 13% na godišnjoj razini.
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
OBLJETNICE
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
ZAGREB - Ove godine poznata ženska web platforma Femina.hr obilježava 15. godišnjicu postojanja na medijskoj sceni u Hrvatskoj. Portal Femina.hr osnovali su 2009. zagrebačka novinarka, urednica i spisateljica Zora Bjelousov te informatički stručnjak i poduzetnik Marko Raspor.
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ODLUKE
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ZAGREB - Poduzetnik Mate Rimac oglasio se na Facebooku povodom napisa o navodnoj sabotaži njegovog projekta u Livnu.
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
ŠTRAJK
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
VARAŽDIN - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE