GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP traži proširenje odluke glavnog ravnatelja HRT-a o ukidanju RTV pristojbe

HUP traži proširenje odluke glavnog ravnatelja HRT-a o ukidanju RTV pristojbe
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 16:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je pozdravila odluku glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije o privremenom ukidanju obveze plaćanja mjesečne RTV pristojbe za sve subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, ali i zatražila da se ona proširi na sve subjekte pogođene krizom.

"Pozdravljamo odluku koju je donio Glavni ravnatelj HRT-a o privremenom odjavljivanju obveze plaćanja mjesečne pristojbe za sve subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, međutim moramo istaknuti da se odluka ne odnosi na djelatnosti i tvrtke čiji rad nije službeno obustavljen ali koje nemaju posla niti prihoda", navodi se u priopćenju HUP-a.

Naime, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je 7. travnja donio odluku kojom se određuje privremena odjava prijamnika, odnosno obveza plaćanja mjesečne pristojbe pravnim osobama i ostalim subjektima kojima je odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka obustavljen rad. To će se, prema odluci objavljenoj na internet stranicama HRT-a, primjenjivati za razdoblje od 1. travnja do prestanka izvanrednih okolnosti utvrđenih odlukom Stožera, nakon čega će se obaviti automatska aktivacija obveznika plaćanja mjesečne pristojbe.

HUP u priopćenju apelira da se ta odluka proširi i da se uzmu u obzir sve tvrtke koje su bile prisiljene smanjiti poslovnu aktivnost, odnosno u stanju su poslovne neaktivnosti uslijed korona krize.

HUP upozorava kako poslodavci kojima je poslovanje trenutno ugroženo, "svaki dodatan namet teško podnose i iako im poslovanje možda zasad nije u potpunosti obustavljeno, svakim neopravdanim troškom potencijalno ih se gura u tom smjeru".

Ističu i kako je RTV pristojba jedan od nameta na koji se poduzetnici najviše žale te da je "neusporedivo velika naspram drugih EU zemalja".

Navode primjer Njemačke i Italije gdje je godišnji iznos te naknade u visini iznosa koliko se u Hrvatskoj plaća mjesečno po vozilu (radi se o iznosu od 10-15 eura godišnje).

"To znači da je ova naknada u Hrvatskoj u najboljem slučaju 12 puta veća nego u navedenim zemljama, a taj iznos može još i rasti. Primjerice, ako poslovni subjekt ima samo 20 vozila ili drugih prijevoznih sredstava, poput kamiona i sl. radi se o godišnjem trošku od 19.200 kuna, samo po osnovi RTV pristojbe", navode iz HUP-a.

Iznose i prijedloge koje su uputili HRT-u - da pravne osobe imaju obvezu plaćanja RTV pristojbe u iznosu od maksimalno jedne mjesečne pristojbe za radio ili TV prijamnik godišnje te da se za službena vozila naplata uredi tko da se RTV pristojba kod pravnih osoba naplati za cijelu godinu u jednom mjesečnom iznosu prilikom registracije službenog vozila.

"Uvažavanje ovih prijedloga rezultiralo bi ravnomjernijom i pravednijom naplatom RTV pretplate za sve pravne osobe te manje opterećenje za poduzetnike i u vremenima kada kriza prođe", poručili su iz HUP-a.

Inače, odlukom glavnog ravnatelja HRT-a od 7. travnja su, uz pravne osobe i ostale subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka obustavljen rad, plaćanja RTV pristojbe privremeno oslobođena i kućanstva pogođena potresom u Zagrebu (22. ožujka), a za koje je gradski Ured za upravljanje hitnim situacijama utvrdio nemogućnost stanovanja uzrokovana elementarnom nepogodom-potresom. Za ta kućanstva privremena odjava primjenjivat će se za razdoblje trajanja navedenog stanja, nakon čega će se obaviti automatska aktivacija obveznika plaćanja mjesečne pristojbe, navodi se u odluci.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca. Hrvatska radiotelevizija, Stožer civilne zaštite, Kazimir Bačić
PROČITAJ I OVO
To Montenegro dobio dozvolu za rad
DOZVOLA
To Montenegro dobio dozvolu za rad
PODGORICA – Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima „Vijesti“, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro”, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.
Burger King dolazi u Srbiju
ŠIRENJE
Burger King dolazi u Srbiju
BEOGRAD – Americki lanac restorana Burger King planira dolazak na srpsko tržište, nezvanično saznaje Retail Serbia.
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
DONACIJE
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
ZAGREB - Nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, koga Hrvatski Telekom provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, dobio je svoj nastavak. Počela je druga faza programa u sklopu koje je Hrvatski Telekom donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 16 domova za starije diljem Hrvatske.
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
KUPNJA
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
ZAGREB - U potresima koji su lani pogodili prvo Zagreb u ožujku, a zatim i krajem godine Baniju mnogi su ostali bez krova nad glavom i bilo im je potrebno hitno osigurati što kvalitetniji privremeni zamjenski smještaj.
Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
FINANCIRANJE
Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
BRUXELLES - Europski jamstveni fond (EJF), dio 540 milijarda eura vrijednog paketa mjera za oporavak koji je EU dogovorio 2020. godine, odobrio je sredstva u iznosu koji gotovo da doseže polovinu cilja postavljenog za 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE