GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadroplov kupuje dva tankera vrijedna poput cijele flote

Jadroplov kupuje dva tankera vrijedna poput cijele flote
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 07:52
Autor: SEEbiz
SPLIT - Jadroplov bi već u ožujku trebao značajno proširiti flotu, posebno u kvalitativnom smislu.

Dva trogirska kemikal tankera, eno ih vezanih u Saldunskom zaljevu bila bi, a vjerujemo da će tako i biti, iskorak od sedam milja za brodarsku tvrtku sa Zapadne obale, nekoć jednu od vodećih na Jadranu!

Splićani već neko vrijeme priželjkuju takvu akviziciju, potvrđuje nam to i kap. Ivan Pavlović, predsjednik Uprave. I njegov prethodnik imao je slične planove.

– Već duže vrijeme "Jadroplov" se kadrovski i tehnički priprema za operiranje kemikal tankera i ulažemo maksimalne napore za kupnju ta dva broda od "Brodotrogira", a koji su u vrijeme gradnje bili proglašeni brodovima godine.

Pregovori su u završnoj fazi. Još je potrebo usuglasiti neke manje razlike, ali se nadamo sklapanju posla. Vjerujemo da će sve biti završeno u ožujku – kaže direktor kompanije za Slobodnu Dalmaciju.

Radi se o blizancima, brodovima za prijevoz nafte, prerađevina i kemikalija. Izgrađeni su u trogirskom brodogradilištu za obitelj Danka Končara, vlasnika škvera, odnosno za njihovu tvrtku "Trogir Maritime". Jedan je isporučen 2015. godine, drugi godinu kasnije.

– Naša tehnička služba i predstavnici klasifikacijskih društva pregledali su brodove. Tankeri imaju oštećene tankove, a upravo su spremnici važni za rad kemikal tankera, dok je sve drugo na brodu u dobrom stanju.

Spremnici su bili obojeni bojom kojom je u tom trenutku bila obojena većina kemikal tankera, ali se kasnije pokazalo da ona nije dobra, zbog čega se više ne proizvodi – tumači kap. Pavlović.

Brodovi su bili u najmu ugledne norveške kompanije Blystad, odnosne njezine tvrtke Songa koja se bavi brodskim menadžmentom. Zato su i nosili imena "Songa Fortune" i "Songa Pride". Preimenovani su po isteku najma u "Trogir Kairos I" i "Trogir Kairos II".

Iz "Jadroplova" poručuju da je glavna prednost kemikal tankera činjenica da imaju puno stabilnije tržište, što se tom vrstom brodarstva bavi malo kompanija, što je potrebno zadovoljiti mnoge uvjete kako bi se poslovalo u toj niši.

To sve u konačnici i na dulji vremenski rok daje veći povrat od brodova koje kompanija tradicionalno ima, a to su brodovi za prijevoz sipkih tereta.

– Glavna manjkavost je što neće odmah biti operativni, proći će četiri ili pet mjeseci da se spremnici dovedu u dobro stanje. Potrebni su i veliki napori tehničke službe, kada je u pitanju održavanje brodova, a treba pronaći i pomorce koji imaju potrebne kvalifikacije za ukrcaj na takvu vrstu brodova.

Uglavnom, za ovaj tip brodova potreban je potpuno novi pristup unutar samog poduzeća – objašnjava direktor tvrtke.

"Jadroplov" namjerava diversificirati flotu. Kažu da u pomorstvu uvijek jedan tip brodova donosi novac, dok ga drugi gubi. S druge strane, "Clarkson", predviđa da će u idućih pet godina potražnja za kemikal tankerima rasti po stopi od pet posto, dok će rast flote biti ispod jedan posto.

Prema Pavlovićevim riječima, kemikal tankerima bavi se malo kompanija zato što se traže posebne vještine i tvrtke i posada. Društvo dugoročno planira "da neke nove prinove u floti budu okrenute takozvanoj zelenoj energiji, da mogu prevoziti metanol i druge terete koji mogu služiti kao čista energija".

Brodovi su dugi po 184 i široki 32 metra, nosivosti gotovo po 50.000 tona. Strojevi od 8680 kilovata pokreću ih brzinom do 14,5 čvorova. Tankeri imaju klasu Lloyd's Registra i nose zastavu Maršalovih Otoka, luke upisa Majuro, ali to bi se trebalo promijeniti.

– Brodove ćemo prevesti na hrvatsku zastavu. Imena još nismo odabrali, ali razmišljamo o nekoliko imena poznatih Hrvata i Splićana iz povijesti – najavljuje "Jadroplovov" čelnik.

Tagovi: Jadroplov, tankeri, Ivan Pavlović, brodari, brodarsko tržište, Brodotrogir
PROČITAJ I OVO
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
PROBLEMI
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
SKOPJE - Javno poduzeće za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije poništilo je natječaj vrijedan 22,6 miliona eura na kojem je za nadzor izgradnje novih autocesta u ovoj zemlji izabrana tvrtka IGH Institut iz Zagreba, zajedno sa Institutom za ceste sa sjedištem u Velesu, tvrdi makedonski portal Faktor.
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE