GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Karlovačka mljekara KIM pred štrajkom

Karlovačka mljekara KIM pred štrajkom
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2022 / 12:35
Autor: SEEbiz
KARLOVAC - Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Denis Paradiš najavio je u petak početak štrajka u karlovačkoj tvornici KIM zbog propasti pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora.

Poslodavac i sindikat nisu se, kaže, uspjeli dogovoriti za pregovaranja niti za mirenja pri Gospodarsko- socijalnom vijeću Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

"Sindikalna strana je u pregovorima imala nekoliko materijalnih zahtjeva, a vezani su bili za promjenu osnovne plaće te neoporezive naknade, dok je strana poslodavca željela zadržati istu razinu prava koja je upisana u kolektivni ugovor", rekao je Paradiš.

Napomenuo je da je sindikalna strana dva puta umanjivala zahtjeve i time pokazala razumijevanje za situaciju i gospodarske okolnosti u kojima se nalaze svi poslovni subjekti.

"Ali, niti tu nije bilo pomaka, da bi na kraju sindikalna strana samo željela da se upišu prava koja su se isplaćivala kroz ovu godinu", rekao je Paradiš i ustvrdio da "nije postojala poslodavčeva volja" da prava radnicima budu zajamčena kolektivnim ugovorom i da poslodavac nije davao protuprijedloge te tako pokazao da nema niti sluha niti želje za dogovorom.

Precizirao je da su obavljene tri vrste pregovora i dva sastanka mirenja.

"Jedino što je strana poslodavca željela jest da se kolektivni ugovor potpiše na dvije godine kako bi imali zagarantirani socijalni mir bez da ulože išta, odnosno bez da u kolektivnom ugovoru zajamče barem prava koja već isplaćuju", naveo je Paradiš.

KIM Mljekara Karlovac ima najmoderniji pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe te je ujedno i najveći proizvođač i izvoznik trajnog mlijeka u sustavu Dukata, tvrtke dio koncerna Lactalis grupe.

Paradiš je napomenuo i da je sindikat kojega vodi pregovarao ove godine s više od 60 poslodavaca, koji su u istom ili sličnom gospodarskom okruženju, "ali su ipak pronašli prostora i načina da svojim radnicima zajamče veća materijalna prava i plaće kroz kolektivne ugovore".

Tagovi: KIM Karlovac, dukat, Sindikat PPDIV, Denis Paradiš, Karlovačka industrija mlijeka
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE