GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Karlovačka mljekara KIM pred štrajkom

Karlovačka mljekara KIM pred štrajkom
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2022 / 12:35
Autor: SEEbiz
KARLOVAC - Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Denis Paradiš najavio je u petak početak štrajka u karlovačkoj tvornici KIM zbog propasti pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora.

Poslodavac i sindikat nisu se, kaže, uspjeli dogovoriti za pregovaranja niti za mirenja pri Gospodarsko- socijalnom vijeću Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

"Sindikalna strana je u pregovorima imala nekoliko materijalnih zahtjeva, a vezani su bili za promjenu osnovne plaće te neoporezive naknade, dok je strana poslodavca željela zadržati istu razinu prava koja je upisana u kolektivni ugovor", rekao je Paradiš.

Napomenuo je da je sindikalna strana dva puta umanjivala zahtjeve i time pokazala razumijevanje za situaciju i gospodarske okolnosti u kojima se nalaze svi poslovni subjekti.

"Ali, niti tu nije bilo pomaka, da bi na kraju sindikalna strana samo željela da se upišu prava koja su se isplaćivala kroz ovu godinu", rekao je Paradiš i ustvrdio da "nije postojala poslodavčeva volja" da prava radnicima budu zajamčena kolektivnim ugovorom i da poslodavac nije davao protuprijedloge te tako pokazao da nema niti sluha niti želje za dogovorom.

Precizirao je da su obavljene tri vrste pregovora i dva sastanka mirenja.

"Jedino što je strana poslodavca željela jest da se kolektivni ugovor potpiše na dvije godine kako bi imali zagarantirani socijalni mir bez da ulože išta, odnosno bez da u kolektivnom ugovoru zajamče barem prava koja već isplaćuju", naveo je Paradiš.

KIM Mljekara Karlovac ima najmoderniji pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe te je ujedno i najveći proizvođač i izvoznik trajnog mlijeka u sustavu Dukata, tvrtke dio koncerna Lactalis grupe.

Paradiš je napomenuo i da je sindikat kojega vodi pregovarao ove godine s više od 60 poslodavaca, koji su u istom ili sličnom gospodarskom okruženju, "ali su ipak pronašli prostora i načina da svojim radnicima zajamče veća materijalna prava i plaće kroz kolektivne ugovore".

Tagovi: KIM Karlovac, dukat, Sindikat PPDIV, Denis Paradiš, Karlovačka industrija mlijeka
PROČITAJ I OVO
Najveća njemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove
ŠTRAJK
Najveća njemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove
HAMBURG - Najveća teretna luka u Njemačkoj, u Hamburgu, zatvorena je za plovidbu većih brodova zbog štrajka, a brodovima nije dopušten niti ulazak niti izlazak, priopćila je u srijedu lučka uprava HPA.
Scotch & Soda ide u stečaj
AGONIJA
Scotch & Soda ide u stečaj
AMSTERDAM - Privatni trgovački lanac Scotch & Soda sa sjedištem u Amsterdamu podnio je zahtjev za stečaj u Nizozemskoj, izvijestile su novine Het Financieele Dagblad pozivajući se na priopćenje tvrtke, prenosi Reuters.
Integrirani pristup fenomenu reputacije: Predstavljena knjiga doc. dr. sc. Dine Tomšić
KNJIGE
Integrirani pristup fenomenu reputacije: Predstavljena knjiga doc. dr. sc. Dine Tomšić
ZAGREB - iKnjiga odgovara na ključna pitanja zašto su neka poduzeća pozitivnije percipirana od drugih bez obzira na to provode li jednake ili različite aktvnosti u odnosu na konkurenciju te kako upravljati korporativnom reputacijom u doba digitalne hiperkomunikacije. Knjiga je ujedno sveučilišni udžbenik, jedini u Republici Hrvatskoj koji obrađuje ovu temu.
Klas svoj Penzioner hljeb vratio na cijenu od 1 KM
POTEZI
Klas svoj Penzioner hljeb vratio na cijenu od 1 KM
SARAJEVO - Kompanija Klas, kao jedna od najvećih domaćih proizvođača hljeba i pekarskih proizvoda, odlučila je vratiti staru cijenu svog „Penzioner“ hljeba.
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
KARIJERE
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
ZAGREB – Goran Končar, dosadašnji direktor u Odjelu revizije i savjetovanja, od 1. lipnja 2023. postaje partner u Deloitteu, a bit će zadužen za daljnji razvoj usluga revizije i savjetovanja u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE