GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kompanija iz Istre ponudila najviše za Hotel Pracat

Kompanija iz Istre ponudila najviše za Hotel Pracat
DRAŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 08:54
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku okončana je javna dražba hotela "Pracat" koji je svojedobno poslovao u sklopu otočnog poduzeća "Hoteli Lopud".

Za kupnju objekta koji se nalazi na prestižnoj lokaciji uz samu lopudsku rivu natjecala su se četiri kandidata: zagrebačke tvrtke "Benek" i "Trans auto", tvrtka "Gaznafta Investments" iz Bala u Istri te poduzetnik Željko Ivan Tomić, inače Lopuđanin s privremenom adresom u New Yorku, gdje je vlasnik luksuznog restorana "Dubrovnik".

Početna cijena hotela iznosila je 882 tisuće eura, a unatoč činjenici kako su se za tu nekretninu prije dražbe zanimali brojni potencijalni kupci, do početka javnog usmenog nadmetanja uplaćene su samo četiri jamčevine u pojedinačnom iznosu od 88.200 eura. Prema uvjetima vrlo dinamične, a na trenutke i filmski dramatične licitacije, cijena se mogla podizati za najmanje 10 tisuća eura, a najviše za 40 tisuća.

Na dražbi je tvrtku "Benek" zastupao vlasnik i direktor Alan Bence, inače vlasnik dijela propalog kompleksa "Bjelolasica" kod Ogulina, zastupnik "Trans auta" bio je vlasnik i jedan od direktora tvrtke Pero Klarić, široj javnosti poznat kao iskusni trgovac rabljenim vozilima, istarsku je tvrtku predstavljala odvjetnica Mirka Balić Delić iz odvjetničkog društva "Matana & partneri", dok je dolaskom iz SAD-a ugostitelj Tomić osobno sudjelovao u nadmetanju.

Početna cijena od 882 tisuće eura je brzo rasla, ali nakon dostizanja iznosa od milijun eura odustao "Trans auto", dok je prag odustajanja za tvrtku "Benek" bio iznos od 1,2 milijuna eura. Kao u filmu o događajima na njujorškom Wall Streetu uslijedilo je nadmetanje dvaju preostalih takmaca.

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je Tomić "rođeni Dubrovčanin, odnosno Pilar koji je veliki dio djetinjstva proveo na otoku za koji je emotivno vezan". Prema riječima svjedoka te dražbe, moglo se zaključiti kako je Lopuđanin s američkom adresom ”srcem i dušom dizao cijenu na dražbi", jer je stari hotel, navodno, želio kupiti za sina koji je izrazio želju da se vrati u domovinu.

Posljednja Tomićeva dražbena ponuda bila je podizanje cijene na 2,03 milijuna eura. No, odustao je nakon što je opunomoćenica istarske tvrtke podigla cijenu na konačnih 2,04 milijuna eura, što je iznos kojem se malo tko nadao.

Međutim, time prodaja hotelskog objekta još nije završena, jer s obzirom na činjenicu da je hotel "Pracat" pod preventivnom zaštitom kao kulturno dobro, pravo prvokupa po izlicitiranom iznosu u zakonskom roku od 60 dana mogu iskoristiti Grad Dubrovnik, Županija dubrovačko-neretvanska i država. Ako odustanu, slijedi potpisivanje ugovora te kupac u roku 30 dana mora uplatiti dražbom ponuđeni iznos.

Inače, stečajni upravitelj Mato Marić nam je rekao kako je stečaj nad poduzećem "Hoteli Lopud" otvoren u svibnju 2001. te je bio zatvoren relativno brzo, već koncem lipnja 2006. godine. Hoteli "Grand" i "Lafodia" su dobili nove vlasnike, ali su neriješeni imovinsko-pravni odnosi vezani uz "Pracat" odgodili njegovu prodaju.

Tek kad je pravosuđe konačno izreklo svoj pravorijek stekli su se uvjeti za njegovu prodaju. Time je na hotel, kapelicu i vrta koji su dio imovine tvrtke u stečaju stavljena "točka na i". Preostaje još dovršiti mogući postupak prvokupa, te nakon uplate dražbom postignute cijene na račun Stečajne mase "Hoteli Lopud" slijedi raspodjela novca vjerovnicima od kojih je daleko najveći Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Podsjetimo kako je cjelokupni stečajni postupak tekao "glatko", jer nije zabilježena ni jedna tužba ili žalba. Hotel "Pracat" se nalazi pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture do listopada 2024. godine.

Valja se nadati kako će nakon obnove prema strogim uputama konzervatora turistički iznova zaživjeti, slično kao luksuzna i nadaleko poznata istarska "Stancija Meneghetti" koja je u vlasništvu tvrtke koja je na Trgovačkom sudu kupila posljednji preostali objekt "pokojne" lopudske hotelske tvrtke u kojoj su prije Domovinskog rata radile generacije stanovnika Elafita.

Tagovi: Hotel Pracat, gAZNAFT iNVESTMENTS, žELJKO iVAN tOMIĆ, Lopud, Dubrovnik, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE