GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Križanec: Bilo je manje od 200 reklamacija, popravak će platiti Rusi

Križanec: Bilo je manje od 200 reklamacija, popravak će platiti Rusi
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 16:21
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Michael Križanec jučer je izdao zapovijed da se deset vojnih transportnih helikoptera Mi-171Sh prizemlji o čemu je govorio na tiskovnoj konferenciji.

Na početku je rekao kako tema jest interesantna, no ne i dramatična.

"Jučer poslijepodne smo dobili informciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta helikoptera Mi-171Sh. Odlučili smo prekinuti uporabu helikoptera. Sjeli smo s djelatnicima ZTC-a, povezali smo se s ruskim proizvođečem koji je bio odgovoran za remont i poduzeli potrebne mjere danas tijekom dana. Od jutros su naši tehničari i djelatnici ZTC-a uklonili greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku", rekao je Križanec i pojasnio prirodu kvara.

"Radi se o krivom postavljanju uljne cijevi jednog djela uljnog sustava motora za koji tijekom eksploatacije nismo imali indikacije, svi parametri nadzora su bili u zelenom, ta greška se nije mogla uočiti".

Istaknuo je kako posada helikoptera, putnika i bolesnika nikada nije bila ugrožena, te da je istovremeno obavijestio i načelnika Glavnog stožera, ministra obrane, a prema njegovim izvještajima o tome je obavještena i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Na četiri helikoptera je otklonjena greška, peti je na Krku i sutra će i na njemu biti otklonjena greška", rekao je i Križanec i dodao da su četiri popravljena helikoptera u funkciji. Ostali dio flote i dalje im omogućava provedbu svih zadaća.

Upitan koliko je reklamacija bilo nakon remonta, Križanec je rekao:

"Bilo je manje od 200 reklamacija, dvije trećine su uklonjene, a jedna trećina je u procesu realizacije. One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu i ispravnost. Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija. Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku. Ruski izvođač je priznao grešku i njima će se naplatiti popravak", rekao je i dodao da žele sve reklamacije riješiti u jamstvenom roku kako troškove ne bi snosio MORH, odnosno Hrvatska.

Križanac je još jednom pojasnio kako se od deset helikoptera pet nalazi na redovnom održavanju, četiri su popravljena i sutra na popravak ide i onaj koji se nalazi na Krku. Dakle, četiri se mogu koristiti u slučaju potrebe.

Tagovi: Michael Križanac, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE