GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ladišić: Vlada je nečinjenjem dovela do monopola na tržištu operatera

Ladišić: Vlada je nečinjenjem dovela do monopola na tržištu operatera
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 22:36
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Direktor programa i vijesti N1 Tihomir Ladišić rekao je u utorak da je Vlada odgovorna za monopolski položaj dvaju operatera na tržištu, a United Media kaže kako je nakon A1 upitno hoće li i HT nastaviti distribuciju njihovih kanala te ne želi vjerovati da postoji kartelski dogovor.

“Vlada je odgovorna za sadašnje stanje u kojem već godinama nije promijenila Zakon o elektroničkim medijima, i time stvorila uvjete slobodnog tržišta kakvo postoji u svim zemljama Europske unije. Stoga je Vlada izravno odgovorna za stanje u kojem se nalazi ne samo N1 televizija, već i svi mediji u Hrvatskoj”, ustvrdio je Ladišić u priopćenju.

Kazao je to odgovarajući na tvrdnje Ministarstva kulture i medije, koje je reagiralo na njegove ranije tvrdnje da je uklanjanje N1 iz programskog paketa A1 u trenutku predizborne kampanje, udar na slobodu medija i cenzura. Ministarstvo je ustvrdilo da odnos United Grupe kojoj pripada N1, i operatera A1, poslovni odnos dviju tvrtki o kojemu Vlada nema nikakvih saznanja.

Ladišić u današnjem priopćenju Vladu proziva zbog nedonošenja novog Zakona o elektroničkim medijima, i ističe da je svojim nečinjenjem “dovela do monopola dva operatera koji kontroliraju 90 posto tržišta”.

“U takvim okolnostima ne može se govoriti o komercijalnim odnosima o kojima Vlada nema nikakvih saznanja”, ustvrdio je i uputio izravna pitanja ministarstvu i Vladi.

“Kada ćete promijeniti Zakon o elektroničkim medijima i uskladiti ga sa zakonodavstvom Europske unije? Kada ćete stvoriti uvjete i pozvati na raspisivanje natječaja za dodjelu slobodnih nacionalnih televizijskih frekvencija?", upitao je Ladišić.

United Media: Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor

United Media, vlasnik N1 i Sportkluba, ustvrdio je večeras da je operater A1, "zbog nezadovoljstva hrvatske javnosti nakon informacije da planiraju isključiti iz ponude televizije N1 i Sport Klub, započeo je kampanju obmanjivanja građana". Tvrdi se da A1 "neistinitim informacijama pokušava uvjeriti svoje korisnike da bi oni plaćali veću cijenu usluga u slučaju nastavka distribucije kanala United Medie (UM)".

Ističu i da je United Media javno objasnila da je operateru A1 dostavljena ponuda koja je predviđala nastavak suradnje pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao i svih prethodnih godina.

“Distribucija kanala N1 i Sportklub, dakle, ne bi po toj logici mogla koštati nijednu kunu više nikoga tko je korisnik A1”, zaključuju.

Priopćili su i kako se trenutno vode pregovori o nastavku suradnju i s drugim operaterom, Hrvatskim Telekomom. Ustvrdili su da je nakon ponude istih uvjeta i cijene, i taj operater ocijenio da je njihova ponuda “neodgovarajuća”.

“Nije izvjesno hoće li i oni zadržati UM kanale u ponudi”, navode.

Ističu i da im je nejasno, s obzirom na to da je, kako navode, N1 najgledaniji informativni kablovski kanal, a da je Sportklub u odnosu na prošlu godinu pojačao programsku ponudu prijenosima Formule 1 i Bundeslige, nejasno temeljem kojih parametara i jedan i drugi operater (A1 i Hrvatski Telekom) pokušavaju primorati United Mediu da spusti cijenu svojih kanala.

“Svi najekskluzivniji prijenosi utakmica od Premier lige do Formule 1 spadaju u najskuplja TV prava i kako ni nama cijena nije spuštena, nije moguće ni da to učinimo mi”, poručuju.

“Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor oko pritisaka na UM, jer je u prošlosti bilo slučajeva istiskivanja s tržišta poput Discovery i Eurosport kanala. Pokazalo se tada da, kad se ta dva operatora u Hrvatskoj dogovore o zajedničkom tretmanu nekih pružatelja usluga, prestaje opcija za rad i djelovanje”, navodi United Media.

Fotografija: N1 televizija

Tagovi: Tihomir Ladišić, United Media, N1 televizija, A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Sportklub, Zakon o elektroničkim medijima
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE