GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ladišić: Vlada je nečinjenjem dovela do monopola na tržištu operatera

Ladišić: Vlada je nečinjenjem dovela do monopola na tržištu operatera
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 22:36
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Direktor programa i vijesti N1 Tihomir Ladišić rekao je u utorak da je Vlada odgovorna za monopolski položaj dvaju operatera na tržištu, a United Media kaže kako je nakon A1 upitno hoće li i HT nastaviti distribuciju njihovih kanala te ne želi vjerovati da postoji kartelski dogovor.

“Vlada je odgovorna za sadašnje stanje u kojem već godinama nije promijenila Zakon o elektroničkim medijima, i time stvorila uvjete slobodnog tržišta kakvo postoji u svim zemljama Europske unije. Stoga je Vlada izravno odgovorna za stanje u kojem se nalazi ne samo N1 televizija, već i svi mediji u Hrvatskoj”, ustvrdio je Ladišić u priopćenju.

Kazao je to odgovarajući na tvrdnje Ministarstva kulture i medije, koje je reagiralo na njegove ranije tvrdnje da je uklanjanje N1 iz programskog paketa A1 u trenutku predizborne kampanje, udar na slobodu medija i cenzura. Ministarstvo je ustvrdilo da odnos United Grupe kojoj pripada N1, i operatera A1, poslovni odnos dviju tvrtki o kojemu Vlada nema nikakvih saznanja.

Ladišić u današnjem priopćenju Vladu proziva zbog nedonošenja novog Zakona o elektroničkim medijima, i ističe da je svojim nečinjenjem “dovela do monopola dva operatera koji kontroliraju 90 posto tržišta”.

“U takvim okolnostima ne može se govoriti o komercijalnim odnosima o kojima Vlada nema nikakvih saznanja”, ustvrdio je i uputio izravna pitanja ministarstvu i Vladi.

“Kada ćete promijeniti Zakon o elektroničkim medijima i uskladiti ga sa zakonodavstvom Europske unije? Kada ćete stvoriti uvjete i pozvati na raspisivanje natječaja za dodjelu slobodnih nacionalnih televizijskih frekvencija?", upitao je Ladišić.

United Media: Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor

United Media, vlasnik N1 i Sportkluba, ustvrdio je večeras da je operater A1, "zbog nezadovoljstva hrvatske javnosti nakon informacije da planiraju isključiti iz ponude televizije N1 i Sport Klub, započeo je kampanju obmanjivanja građana". Tvrdi se da A1 "neistinitim informacijama pokušava uvjeriti svoje korisnike da bi oni plaćali veću cijenu usluga u slučaju nastavka distribucije kanala United Medie (UM)".

Ističu i da je United Media javno objasnila da je operateru A1 dostavljena ponuda koja je predviđala nastavak suradnje pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao i svih prethodnih godina.

“Distribucija kanala N1 i Sportklub, dakle, ne bi po toj logici mogla koštati nijednu kunu više nikoga tko je korisnik A1”, zaključuju.

Priopćili su i kako se trenutno vode pregovori o nastavku suradnju i s drugim operaterom, Hrvatskim Telekomom. Ustvrdili su da je nakon ponude istih uvjeta i cijene, i taj operater ocijenio da je njihova ponuda “neodgovarajuća”.

“Nije izvjesno hoće li i oni zadržati UM kanale u ponudi”, navode.

Ističu i da im je nejasno, s obzirom na to da je, kako navode, N1 najgledaniji informativni kablovski kanal, a da je Sportklub u odnosu na prošlu godinu pojačao programsku ponudu prijenosima Formule 1 i Bundeslige, nejasno temeljem kojih parametara i jedan i drugi operater (A1 i Hrvatski Telekom) pokušavaju primorati United Mediu da spusti cijenu svojih kanala.

“Svi najekskluzivniji prijenosi utakmica od Premier lige do Formule 1 spadaju u najskuplja TV prava i kako ni nama cijena nije spuštena, nije moguće ni da to učinimo mi”, poručuju.

“Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor oko pritisaka na UM, jer je u prošlosti bilo slučajeva istiskivanja s tržišta poput Discovery i Eurosport kanala. Pokazalo se tada da, kad se ta dva operatora u Hrvatskoj dogovore o zajedničkom tretmanu nekih pružatelja usluga, prestaje opcija za rad i djelovanje”, navodi United Media.

Fotografija: N1 televizija

Tagovi: Tihomir Ladišić, United Media, N1 televizija, A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Sportklub, Zakon o elektroničkim medijima
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE