GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lufthansina kupnja udjela u ITA Airwaysu pod povećalom EU

Lufthansina kupnja udjela u ITA Airwaysu pod povećalom EU
PROVJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2024 / 18:07
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija otvorila je u utorak temeljitu istragu o Lufthansinoj kupnji udjela u talijanskom zračnom prijevozniku ITA Airwaysu, izražavajući zabrinutost da bi mogla ograničiti tržišno natjecanje na letovima prema srednjoj Europi

Preliminarna istraga pokazala je da bi transkcija mogla graničiti konkurenciju na nekim linijama, objavila je Komisija u objašnjenju odluke.

Drugi zračni prijevoznici predstavljaju tek ograničenu konkurenciju Lufthansi na izravnim stalnim zračnim linijama do srednjoeuropskih odredišta, napomenuo je Bruxelles.

Upozorili su i na moguće ograničavanje konkurencije na rutama koje Italiju povezuju sa SAD-om, Kanadom, Japanom i Indijom.


ITA Airways utemeljen je 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prijevoznika Alitalije, kojeg je talijanska vlada preuzela nakon niza propalih ponuda za preuzimanje.

U svibnju prošle godine grupa Lufthansa postigla je nakon višemjesečnih pregovora sporazum s talijanskom državom o preuzimanju manjinskog, 41-postotnog udjela u ITA Airwaysu.

Prema sporazumu, Lufthansa također može steći još 49 posto dionica talijanskog zračnog prijevoznika od 2025., pod određenim uvjetima, i preostalih 10 posto kasnije.

Uz EK, sporazum njemačkog i talijanskog prijevoznika proučavaju i agencije za zaštitu tržišnog natjecanja matičnih zemalja.

Lufthansa je Bruxellesu ponudila ustupke, ali oni nisu dovoljno opsežni da otklone bojazni o slabljenju tržišnog natjecanja, stoji u priopćenju EK.

"Otvaranjem temeljite istrage želimo produbiti analizu transakcije i zajamčiti da akvizicija neće ograničiti konkurenciju na letovima na kratke i duge destinacije", istaknula je u priopćenju povjerenica EU-a Margrethe Vestager.

Tagovi: Lufthansa, ITA Airways
PROČITAJ I OVO
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
ANALIZA - Atlantska plovidba objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Počevši od prihoda, oni su iznosili 12 milijuna eura, što je rast od 13% na godišnjoj razini.
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
OBLJETNICE
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
ZAGREB - Ove godine poznata ženska web platforma Femina.hr obilježava 15. godišnjicu postojanja na medijskoj sceni u Hrvatskoj. Portal Femina.hr osnovali su 2009. zagrebačka novinarka, urednica i spisateljica Zora Bjelousov te informatički stručnjak i poduzetnik Marko Raspor.
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ODLUKE
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ZAGREB - Poduzetnik Mate Rimac oglasio se na Facebooku povodom napisa o navodnoj sabotaži njegovog projekta u Livnu.
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
ŠTRAJK
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
VARAŽDIN - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE