GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka postat će jače kontejnersko središte od Kopra i Trsta

Luka Rijeka postat će jače kontejnersko središte od Kopra i Trsta
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 10:19
Autor: SEEbiz / Večernji list
RIJEKA - Ulaganja koja kroz niz projekata provodi ili planira Lučka uprava Rijeka kroz nekoliko će godinu potpuno promijeniti vizuru grada s morske strane, ali i Rijeku pretvoriti u lučko središte za kontejnerski prijevoz robe u Jadranu, što su sada Kopar i Trst, piše u petak Večernji list.

Gradnjom nove infrastrukture, od nedavno otvorene nove, najskuplje ceste u Hrvatskoj vrijedne više od 60 milijuna eura, D403 koja obilazi grad i s autoceste dolazi do rive, preko gradnje pruge na lučkom prostoru, uz proširenje kapaciteta prihvata kontejnerskog tereta, u Rijeku će moći pristajati najveći teretni brodovi koji plove svjetskim morima.

Jedan od velikih strateških državnih projekata koji se provodi na terenu je projekt Rijeka Gateway, zajednica ponuditelja koja je dio grupacije svjetski poznate kompanije Maersk koja diktiraju svjetske trendove u shipingu i kontejnerskom prijevozu. Oni će investirati u riječku luku preko 400 milijuna eura, kazao je direktor Lučke uprave, i kroz koncesiju u sklopu koje će urediti novo pristanište, zaposlit će čak 300 ljudi.

Projekt novog kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea najveći je kapitalni projekt Lučke uprave Rijeka koji se gradi u dvije faze. Završetak radova na novom kontejnerskom terminalu na Zagrebačkom pristaništu, predstavlja ujedno i završetak sveobuhvatnog projekta obnove riječkog prometnog pravca, pod nazivom Rijeka Gateway projekt.

– Taj će novi terminal biti završen sredinom iduće godine i podići će promet luke već u prvoj godini rada, dakle u 2025. godini, za 500.000 kontejnerskih jedinica na pristaništvu, što je pet milijuna tona novog tereta. Sadašnji je promet luke 14 milijuna tona, dakle rastemo za još pet milijuna. Sada se taj teret isporučuje po lukama na sjeveru Jadrana, u Kopru i Trstu, kaže Denis Vukorepa, direktor Lučke uprave Rijeka.

Tagovi: Luka Rijeka, koper, trst, Zagreb Deep Sea, vukorepa, kontejneri, logistika
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE