GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka objasnila zašto želi preuzeti poljoprivredni segment Fortenove

Podravka objasnila zašto želi preuzeti poljoprivredni segment Fortenove
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 17:26
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Podravka je prekjučer u sjedištu Grupe u Koprivnici održala Investor Day za investicijsku zajednicu na kojem su predstavljeni godišnji financijski rezultati Grupe za fiskalnu 2023. godinu, a potom i Q&A session. Nadalje, Podravka je omogućila obilazak proizvodnog kompleksa u Koprivnici.

Prezentaciju je održala predsjednica Uprave Grupe Martina Dalić, koja se ukratko osvrnula na financijske rezultate za 2023. godinu i ostavila dosta vremena za pitanja i odgovore. Donosimo vam kratki sažetak financijske slike. Što se tiče profitabilnosti Podravke u 2023. godini, farmaceutski segment prvenstveno je pridonio u apsolutnim iznosima i relativnim maržama na svim razinama profitabilnosti. Segment prehrane ostvario je rast normalizirane EBITDA i normalizirane neto dobiti usprkos negativnom utjecaju rastućih troškova sirovina, ambalaže i energije, ublaženom optimizacijom procesa nabave potaknutom povećanom konkurencijom dobavljača, piše Intercapital.

Dodatno, Grupa je naglasila da je prehrambeni segment u 2023. bio pod utjecajem restrukturiranja usmjerenih na poboljšanje profitabilnosti, a očekuje se da će efekti biti vidljivi tijekom 2024. Što se tiče poslovanja u 2023. nije bilo suradnje s Kauflandom, koji je cca. 15 milijuna eura i to će se ponovno uspostaviti 2024. tako da će to također podržati rast prihoda. Regija srednje Europe negativno je utjecala na rast prodaje u 2023. godini za 4,3 mil. eura zbog procesa restrukturiranja i optimizacije portfelja na tržištima Poljske i Češke. Ovo je trebalo povećati profitabilnost. To je uspješno provedeno tako da će 2024. prodaja u Poljskoj i Češkoj ponovno rasti na ovim čvrstim temeljima. Zapadna Europa i prekomorska regija povećale su prodaju za 12,8 milijuna eura u 2023. godini, što je veliki uspjeh.

Tome je pridonijelo i restrukturiranje distribucijskog kanala. U Austriji je Atlantic Grupa novi distributer Podravke budući da je dosadašnji odnos bio nezadovoljavajući, a pozitivni učinci očekuju se i u 2024. godini. Na tržištu SAD-a Podravka sama radi distribuciju i za Atlantic Grupu, srpski Bambi te još jednu tvrtku koja je orijentirana na slavenska i turska etnička tržišta.

Na kraju, iz Podravke ističu da su zadovoljni svojom neto zaduženošću i ostvarenim trendom smanjenja neto zaduženosti zbog urednog plaćanja kreditnih obveza i povećanja pozicije novca i novčanih ekvivalenata. Nadalje, dotaknuli su se i Podravkinog investicijskog ciklusa s glavnim zaključkom da investicijski ciklus ide u skladu s Podravkinom poslovnom strategijom (do 2025. godine). U investicijskom ciklusu koji je započeo 2021. godine, Podravka je do kraja 2023. godine uložila 150 milijuna eura.

Konačno, u segmentu pitanja i odgovora najznačajnijom je ocijenjena trenutna situacija spajanja i preuzimanja vezana uz proces prodaje divizije poljoprivrednog poslovanja Fortenova grupe.

Iz Grupe ističu da im je posao poljoprivrede privlačan zbog profitabilnosti i mogućnosti sinergijskih učinaka. Rečeno je da bi to moglo predstavljati treći poslovni stup, uz prehrambenu i farmaceutsku djelatnost. Blizina poljoprivrednih proizvoda još je jedan važan pokretač budući da korištenje povrća koje se uzgaja u blizini može značajno smanjiti otpad i zaštititi rizik od poremećaja u lancima vrijednosti kakvima smo svjedočili tijekom pandemije. Podravka je i jedan od najvećih kupaca pšenice na hrvatskom tržištu, a ovom bi akvizicijom smanjila svoju ovisnost o kupcima, iako bi oni i dalje morali kupovati velike količine.

Podravka je tijekom Q&A sesije istaknula da bi druga tržišta koja bi bila zanimljiva za spajanja i preuzimanja, osim Hrvatske, bila Poljska i Srbija, zbog blizine i snažne prodaje na tim tržištima.

Tagovi: podravka, fortenova, hrana, dalić, atlantic, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
KATASTROFA
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je financijskom revizijom za 2022. da je 48 od 56 bolnica iskazalo kumulirani manjak od gotovo 1,2 milijarde eura, ali i da nisu poduzimane sve aktivnosti kako bi se uredilo upravljanje i održavanje skloništa za građane.
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
ZAKLADE
Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
RIJEKA - Sveučilište u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence organiziraju drugi Europski forum, posvećen temi održivosti maritimnih inovacijskih ekosustava.
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
REBRANDING
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
ZAGREB - Meritus ulaganja (ZSE: BSQR), holding društvo hrvatske Mplus Grupe, predstavilo je u sklopu eventa održanog u Klovićevim dvorima u Zagrebu novo ime – BOSQAR d.d.
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
KAVA
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
BEOGRAD - Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Strauss Adriatica postala vlasnik Grand i Don kave, čime je postala jedini relevantan igrač na tržištu tradicionalne kave u Srbiji, od idućeg mjeseca povećava cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE