GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit HT-a u prvom tromjesečju više nego učetverostručena

Neto dobit HT-a u prvom tromjesečju više nego učetverostručena
KATAPULT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2022 / 21:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) prvo je tromjesečje zaključio s neto dobiti od 176,2 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na dobit od 42,4 milijuna kuna iz istog lanjskog razdoblja, podaci su iz financijskog izvješće tog najvećeg telekoma u Hrvatskoj na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi HT-a u prvom su tromjesečju ove godine, po podacima iz računa dobiti i gubitka HT-a, bili 4,9 posto manji nego u istom lanjskom tromjesečju te iznose 1,74 milijardi kuna, što je pratio i pad ukupnih rashoda, od 14,2 posto, na 1,52 milijarde kuna, te je tromjesečje završeno s pozitivnim ukupnim rezultatom tj. dobiti.

Ocjenjujući rezultate prvog tromjesečja dobrima, iz HT-a su u četvrtak izvijestili da su nastavili s rastom u osnovnom telekomunikacijskom poslovanju i s povećanjem profitabilnosti, uz zadržavanje "snažnog plana ulaganja te osiguran nastavak pozitivnih trendova i poslovni zamah".

"U prvom tromjesečju 2022., organski prihodi su manji za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, unatoč rastu prihoda od osnovnog telekomunikacijskog poslovanja koji nije do kraja neutralizirao smanjenje u segmentu sistemskih rješenja, u kojem se nastavljamo fokusirati na profitabilnije projekte", kažu iz HT-a, napominjući da je "organski" kada se isključi utjecaj Optime telekoma (OT) na lanjske rezultate prvog tromjesečja.

S te strane, spominju i da je organski prilagođena EBITDA nakon najmova rasla za 5,1 posto i to šesto tromjesečje za redom, što, po njima, pokazuje nastavak poslovnog zamaha i pozitivnih učinaka transformacije operativnog modela.

Iznose i da je organska neto dobit iznosila 175 milijuna kuna, što je porast od 237,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što objašnjavaju boljim poslovnim rezultatima i manjoj amortizaciji.

Povećali su i kapitalna ulaganja na 356 milijuna kuna ili za 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i to u kvalitetu mreže, razvoj 5G-a i optičke infrastrukture, što drže ključnim pokretačima nacionalne digitalizacije i razvoja, pri čemu iznose i da su pokrivenost Hrvatske optičkom mrežom (FTTH-om) dodatno povećali za 31 posto u odnosu na lanjsko prvo tromjesečje.

Najveći otkup dionica u povijesti društva

Uz rezultate za prvo tromjesečje, iz HT-a podsjećaju da je Glavna skupština 25. travnja 2022. potvrdila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. te 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,8 posto.

"Budući da smo vidjeli priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, u prvom tromjesečju 2022. proveli smo i najveći otkup dionica u povijesti Društva te je HT u okviru važećeg Programa otkupa dionica kupio dodatne 943.423 dionice na Zagrebačkoj burzi. Pritom je HT platio ekvivalentnu vrijednost od 173,8 milijuna kuna za stjecanje dionica u izvještajnom tromjesečju, što je porast od 372 posto na godišnjoj razini", ističu iz HT-a.

Dodaju da je ukupni broj kupljenih dionica na dan 31. ožujka 2022. iznosio 1.270.261, odnosno 1,59 posto temeljnog kapitala.

Za 2022. kažu da je počela s novim izazovima za cijelu Europu te da prate kretanja i moguće posljedice za poslovanje i zemlju općenito, ali su i dalje usredotočeni na strategiju i planove za tekuću godinu, a to je zadržavanje prihoda na prošlogodišnjoj razini te oko srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021.

Komentirajući poslovanje u 2022., predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis naglasio je da njihovi dobri rezultati uz rast osnovnog poslovanja, EBITDA-e i profitabilnosti, te zadržavanje ulaganja na visokoj razini i poboljšanje korisničkog iskustva potvrđuju ispravnost njihove strategije.

"Pratimo razvoj događaja i moguće implikacije za poslovanje i zemlju općenito svih izazova u 2022., ostajući usredotočeni na provedbu svoje strategije, ali smo spremni na prilagodbe ako bude potrebno. Nastavit ćemo ulagati u budući gospodarski i društveni razvoj zemlje u nadi da će poticajno investicijsko okruženje omogućiti da naša ulaganja u digitalizaciju ostvare svoj puni potencijal", poručio je Nebis.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Optima Telekom, Kostas Nebis
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE