GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Krenuli prvi vlakovi na vodik

Njemačka: Krenuli prvi vlakovi na vodik
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2022 / 20:45
Autor: SEEbiz / VIDI
BERLIN - U jeku velike energetske krize koja će prave zube pokazati ove jeseni, Njemačka se sada može podičiti prvim putničkim vlakom koji vozi isključivo na vodikov pogon.

Vlakovi pod nazivom Coradia iLint koje je izradila tvrtka Alstom prevoze putnike prugom u Donjoj Saskoj. Jedine emisije su para i kondenzirana voda, a Alstom napominje da vlak radi i uz nisku razinu buke.

Ovaj tjedan je počelo voziti pet vlakova, a u sljedećim mjesecima bit će ih dodano još devet kako bi se zamijenilo 15 dizel vlakova na regionalnoj liniji. Alstom kaže da Coradia iLint ima domet od 1.000 kilometara, što znači da može voziti cijeli dan na liniji koristeći jedan spremnik vodika. Na ruti između Cuxhavena, Bremerhavena, Bremervördea i Buxtehudea postavljena je stanica za punjenje vodikom.

Alstom, koji je započeo s testiranjem vlakova 2018., ima ugovore za Coradia iLint na drugim lokacijama, uključujući 27 vlakova u na području Frankfurta, a druga dva ugovora su za regije u Italiji i Francuskoj.

Tvrtka napominje da će se, unatoč inzistiranja na elektrifikaciji u nekim zemljama, velik dio europske željezničke mreže dugoročno oslanjati na vlakove koji nisu elektrificirani.

Iako će trebati neko vrijeme da se željeznička mreža kontinenta u potpunosti prebaci na zelenu energiju (pod pretpostavkom da se potpuna pretvorba dogodi u nekom trenutku), puštanje u promet vlakova na vodik pozitivan je korak prema naprijed.

Tagovi: vlakovi na vodik, vodik, Coradia iLint, Alstom
PROČITAJ I OVO
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
ANALIZA - Atlantska plovidba objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Počevši od prihoda, oni su iznosili 12 milijuna eura, što je rast od 13% na godišnjoj razini.
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
OBLJETNICE
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
ZAGREB - Ove godine poznata ženska web platforma Femina.hr obilježava 15. godišnjicu postojanja na medijskoj sceni u Hrvatskoj. Portal Femina.hr osnovali su 2009. zagrebačka novinarka, urednica i spisateljica Zora Bjelousov te informatički stručnjak i poduzetnik Marko Raspor.
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ODLUKE
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ZAGREB - Poduzetnik Mate Rimac oglasio se na Facebooku povodom napisa o navodnoj sabotaži njegovog projekta u Livnu.
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
ŠTRAJK
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
VARAŽDIN - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE