GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke izvoznike brine protekcionizam

Njemačke izvoznike brine protekcionizam
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2023 / 07:16
Autor: SEEbiz / DPA

Prekidi u opskrbnom lancu i dalje su jedan od najvećih poslovnih rizika za njemačke izvoznike. Oko 15 mjeseci nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, strahovi od protekcionizma, poput povećanja uvoznih carina, značajno su porasli.

Takva je zabrinutost gotovo tri četvrtine njemačkih kompanija, odnosno njih 73 posto, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kuće Allianz Trade.

Prije rata u Ukrajini samo je oko 20 posto izvoznika bilo zabrinuto zbog trgovinskih barijera, a nakon početka ruske invazije oko 35 posto.

Kašnjenja u isporuci nedavno su se pogoršala prvenstveno zbog stalnih zagušenja u globalnom kontejnerskom prijevozu.

Stanje u pomorskom prometu se popravilo, ali još uvijek problem nedostaju ili nedostaju komponente.

Mnoge njemačke tvrtke već su poduzele neke mjere za daljnju stabilizaciju svoje opskrbe.

Unatoč strahovima da će višestruke istodobne krize uzrokovati deglobalizaciju, potpuna reorganizacija opskrbnih lanaca ili preseljenje proizvodnih lokacija tema je za samo 28 posto tvrtki.

"Svjetska trgovina je još uvijek poput vožnje toboganom", rekao je Milo Bogaerts, voditelj Allianz Tradea za zemlje njemačkog govornog područja. "Kao jaka zemlja izvoznica, Njemačka je posebno ovisna o razvoju na svjetskom tržištu i međunarodnim opskrbnim lancima", dodao je Bogerz.

Također raste zabrinutost da kupci neće moći platiti robu.

"Gotovo polovica njemačkih izvoznika, njih 46 posto, ove godine očekuje česta kašnjenja u plaćanju. Početkom 2022. godine, prije rata u Ukrajini, 30 posto bilo je zabrinuto zbog toga", kažu iz Allianz Tradea.

Tagovi: njemački izvoznici, protekcionizam
PROČITAJ I OVO
Potpisan ugovor s CRBC-om za izgradnju tunela Kozjak
POSLOVI
Potpisan ugovor s CRBC-om za izgradnju tunela Kozjak
ZAGREB - Predstavnici Hrvatskih cesta i kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation potpisali su u srijedu u Splitu ugovor za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti DC8, koji uključuje i izgradnju tunela Kozjak, a ugovor je vrijedan je vrijedan 74,6 milijuna eura (bez PDV-a).
U turizmu i ugostiteljstvu u 2022. rast prihoda i dobiti, ali plaće manje od prosjeka
TRENDOVI
U turizmu i ugostiteljstvu u 2022. rast prihoda i dobiti, ali plaće manje od prosjeka

AGREB - U ugostiteljstvu i turizmu u 2022. godine poslovalo je 13.675 poduzetnika sa 79.349 zaposlenih, koji su ostvarili ukupno 41,1 milijardu kuna prihoda te neto dobit od 4,2 milijarde kuna što je znatno više od 1,8 milijardi kuna u 2021., ali su plaće bile ispodprosječne, podaci su Fine.

26. Susret ribara HOK-a za mjesec dana u Šibeniku
DOGAĐAJI
26. Susret ribara HOK-a za mjesec dana u Šibeniku
ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora će za točno mjesec dana, u razdoblju od 26. do 28. listopada 2023., u šibenskom Solarisu okupiti hrvatske ribare, zakonodavce i predstavnike tijela nadležnih za sektor ribarstva u raspravama o aktualnostima u ovoj za Hrvatsku strateški važnoj grani.
Plava Laguna povećala plaće i dala radnicima 2.200 eura nagrada godišnje
ZARADE
Plava Laguna povećala plaće i dala radnicima 2.200 eura nagrada godišnje
POREČ - Plava Laguna odlučila je svojim zaposlenicima dati sezonsku stimulaciju i za mjesec listopad, povrh već ranije isplaćenih bonusa.
Flutter preuzeo MaxBet za 141 milijun eura
AKVIZICIJE
Flutter preuzeo MaxBet za 141 milijun eura
BEOGRAD - Najveća svjetska internetska kladionica Flutter preuzela je MaxBet, jednu od vodećih kompanija za klađenje i igre na sreću u Srbiji,.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE