GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvaranje auto-puta se ponovo odlaže?

Otvaranje auto-puta se ponovo odlaže?
BAR-BOLJARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 09:33
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - U finansijskom planu Monteputa za 2020. godinu, koje je usvojila Vlada na sjednici u četvrtak, nema planiranih prihoda od naplate putarine na dionici auto-puta Podgorica-Mateševo čiji je rok završetka 30. septembar 2020. godine.

Iz ove državne kompanija, koja treba da preuzme upravljanje dionicom auto-puta kada on bude završen, nijesu odgovorili na pitanje "Vijesti" poslata u četvrtak. "Vijesti" su pitale da li izostanak planiranja prihoda od putarine na ovoj dionici auto-puta znači da neočekuju da ona bude završena i puštena u rad do kraja 2020. godine ili će dionica biti završena, ali putarina neće biti naplaćivana u ovoj godini.

Ni u usvojenom planu radova Monteputa u 2020. godine se ne pominje puštanje u saobraćaj ove dionice.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je 20. januara ove godine da će do kraja septembra biti završeni fizički radovi na auto-putu, a nije siguran da li će se do tada završiti tehnički pregled i dobiti upotrebna dozvola.

"Najveći dio fizičkih radova je završen i oni će sigurno do 30. septembra biti završeni. Jedino što je zebnja jeste da se tehnički pregled i upotrebna dozvola u tom trenutku ne mogu obezbijediti. Mora se voditi računa o kvalitetu radova", rekao je tada Nurković.

Ovo bi moglo da znači da ova dionica neće biti otvarana dok se ne završi tehnički prijem. Plan vrha vlasti bio je da prvu dionicu auto-puta otvore nekoliko dana pred parlamentarne izbora koji treba da se održe u prvoj polovini oktobra, kao svoj glavni adut u predizbornoj kampanji.

Prema ugovoru o izgradnji, ova dionica auto-puta trebalo je da bude završeno do 10. maja prošle godine, ali je dogovorom Vlade i kineskog izvođača CRBC rok produžen za 17 mjeseci. Vlada zbog kašnjenja nije naplatila penale izvođaču, čime je priznala da je njena strana kriva za kašnjenje. Do ovolikog kašnjenja, kao što su "Vijesti" ranije objavile, došlo je zbog loše pripreme projekta koju je vodio tim bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića, kao i zbog izostanka petlje "Smokovac", vodovodne i elektromreže i pristupnih puteva u ugovoru o izgradnji. Ovi zaboravljeni radovi su naknadno ugovarani što je do sada podiglo cijenu dionice za oko 100 miliona eura.

Novo odlaganje otvaranja ove saobraćajnice značilo bi da će kredit za izgradnju ove dionice od 944 miliona dolara doći na naplatu u istoj godini kada i počne njena upotreba. Raniji plan bio je da ona bude završena u maju 2019. dvije godine prije stizanja na naplatu prve rate za auto-put u julu 2021. godine. Kako je ranijim planovima očekivano da će prihodi od putarine iznositi oko 20 miliona godišnje, šteta po ovom osnovu iznosi 40 miliona eura. Do sada niko nije pozvan na odgovornost zbog propusta koji su uslovili prvo kašnjenje i višemilionske štete po državu.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, Vlada Crne Gore, Monteput, Osman Nurković, Ivan Brajović, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Brazilski regulator odobrio cjepiva britanske AstraZenece i kineskog CoronaVaca
CJEPIVA
Brazilski regulator odobrio cjepiva britanske AstraZenece i kineskog CoronaVaca
BRAZILIJA - Brazilski regulator hitno je odobrio u nedjelju dva cjepiva protiv covida-19, britansko AstraZenece i kinesko CoronaVac i to su prva dva cjepiva koja su dobila zeleno svjetlo Brazila gdje je pandemija već odnijela blizu 210.000 ljudskih života.
Uskoro dozvola i za cjepivo Johnson&Johnsona
CJEPIVO
Uskoro dozvola i za cjepivo Johnson&Johnsona
ZAGREB - Već za mjesec ili dva za suzbijanje koronavirusa na raspolaganju bi mogla biti još dva cjepiva.
Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe
OSUDA
Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe
ZAGREB - Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i osudila postupak članova HDZ-a koji su optužili dio medija za urotu s oporbom s ciljem destabilizacije vlade, o čemu je izvijestila N1 televizija, stoji u priopćenju EFJ-a.
Đuro Đaković u novu godinu ušao s više optimizma
GODINA RASPLETA
Đuro Đaković u novu godinu ušao s više optimizma
SLAVONSKI BROD - U slavonskobrodskom Đuri Đakoviću godina je počela s više optimizma, za razliku od prošle, kada su se za plaće borili prosvjedima. Počelo je restrukturiranje, a traži se i strateški partner bez kojeg će teško stati na noge.
Pfizer: Isporuke cjepiva Europskoj uniji kasnit će najviše tjedan dana
CJEPIVO
Pfizer: Isporuke cjepiva Europskoj uniji kasnit će najviše tjedan dana
NEW YORK - Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, u subotu je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE