GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pavasović Visković oktiva koja je bila uloga Miodraga Borojevića u transakciji oko Fortenove

Pavasović Visković oktiva koja je bila uloga Miodraga Borojevića u transakciji oko Fortenove
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2022 / 19:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U medijima se pojavila se teza da iza transakcije kojom je ruski udio u Fortenova grupi kupio investitor iz Dubaija Saif Alketbi zapravo stoji grupa poslovnih ljudi iz Hrvatske predvođena Krešimirom Filipovićem i Miodragom Borojevićem.

Upitan koja je uloga Borojevića u kupoprodaju i zamjeni vlasnika u Fortenovi, za N1 televiziju odvjetnik Ljubo Pavasović Visković objašnjava:

“Nikakva bitna. Gospodin Borojević se tu prije svega našao zbog jedne vrlo nespretne izjave gospodina Matošića iz Ministarstva vanjskih poslova gdje on nije ni potvrdio, a nije ni demantirao. Znamo što to znači, da bi neki hrvatski državljani navodno napravili nešto što nisu trebali napraviti. Ja mogu jasno demantirati da više ne bude nagađanja – gospodin Borojević nije bio posrednik u nikakvoj kupoprodaji tvrtke koja se nalazi u Nizozemskoj, a koja je imatelj udjela u Fortenova grupi”.

Pojasnio je i je li Borojević pomogao na bilo koji drugi način u transakciji.

“Ja vas moram podsjetiti da je on svojevremeno bio potpredsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe i da je kao takav dobro upoznat s kompanijom i s vrijednosti kompanije. Dakle, investitor koji je kupio tvrtku u Nizozemskoj se kod njega interesirao kakva je vrijednost Fortenova grupe, je li to investicija koja je isplativa, kakva je prognoza rasta te kompanije. Tako da je to bilo jedino u što je bio uključen, a to je da je dao savjet da smatra da je to dobra investicija i to je zapravo cijeli njegov udjel u ovoj priči”, rekao je Pavasović Visković.

Neozbiljno je, kaže on, razgovarati o tome je li davanje savjeta za investiciju na bilo koji način kazneno djelo.

“Čak i da je postojao nekakav posrednik u cijeloj ovoj priči, ne radi se o kaznenom djelu, a kamoli da bi savjet o vrijednosti kompanije bio kazneno djelo. To je neozbiljno. Jako je loše i tužno da netko iz Ministarstva vanjskih poslova netko barata pojmovima da će protiv nekoga biti vođen kazneni postupak. To niti je njegov posao, niti je umjesno da to govori”, kazao je.

Na pitanje je li arapski investitor ozbiljan ili paravan kako se piše u medijima, kaže:

“Određene interesne grupacije u Hrvatskoj imaju interes da cijelu tu priču prikažu kao nekakvu skrivenu paravansku priču. Dakle, da ovaj investitor koji je kupio tvrtku nije pravi investitor, da to on radi za nekoga drugog. Međutim, neka pogledaju malo bolje koje reference ima taj čovjek i koju investicijsku povijest ima pa će vidjeti da tome nije tako. Što se tiče nekih prigovora kako tu nije rađen due dilligence, moram reći da po onome što je meni poznato je taj investitor prije dvije-tri godine sa Sberbankom ozbiljno pregovarao o ulazu u Fortenova grupu. Tada je procijenio da mu to u tom trenutku nije oportuno. On jako dobro zna kakvo je stanje Fortenova grupe, zna što ona ima, zna o kakvom se assetu radi. Prema tome, ne radi se ni o kakvom novom igraču u priču, radi se o osobi koja je u toj priči jako dobro poznata”, rekao je.

Potvrdio je da je arapski šeik ozbiljan ulagač.

Kako navodi, Borojevićev odvjetnik je već od ranije.

“Gospodin Borojević, a ni ja osobno ne mislim da će biti potreban bilo kome bilo kakav kazneni odvjetnik. Mislim da morate znati još jednu jako bitno stvar, a to je da je ozbiljno pravno neznanje govoriti da Republika Hrvatska i njeno zakonodavstvo ima išta s ovom pričom. Ovdje se radi o kupoprodaji tvrtke koja je u Nizozemskoj i arapski investitor bilo što što ima ili nema obaviti, ima obaviti u Nizozemskoj. To s Hrvatima nema nikakve veze. Hrvatska ne mora dati nikakvo odobrenje i zapravo je tu igrač treće vrste koji upliva u cijelu tu transakciju nema”, kazao je.

Tagovi: Saif Alketbi, Miodrag Borojević, Ljubo Pavasović Visković, Fortenova grupa, Pavao Vujnovac, Sberbank, Krešimir Filipović, Jadranka, ruski kapital, Indotek, Allianz
PROČITAJ I OVO
Aerodrom Sarajevo će raditi i noću, dva avioprijevoznika pokazala interes
NOVI TERMINAL
Aerodrom Sarajevo će raditi i noću, dva avioprijevoznika pokazala interes
SARAJEVO - Sarajevska zračna luka planira produžiti svoje radno vrijeme nakon ponoći i kasnije ove godine postati operativna zračna luka koja će raditi 24 sata.
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ANALITIČARI
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ZAGREB - Financijski stručnjak Hrvoje Japunčić analizirao je situaciju šest godina nakon afere oko Agrokora, kao i o tome što zapravo u bliskoj budućnosti čeka Foretnova grupu.
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
OPORAVAK
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
FRANKFURT - Deutsche Bahn je u 2022. poslovao s operativnom dobiti od 1,3 milijarde eura, nakon operativnog gubitka od 1,5 milijardi eura u 2021.
Skok dobiti i marže H&M-a
SJAJNE BROJKE
Skok dobiti i marže H&M-a
STOCKHOLM - H&M je izvijestio o skoku operativne dobiti u prvom poslovnom kvartalu zahvaljujući smanjenim troškovima koji su nadoknadili slabiju prodaju u uvjetima visoke inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE