GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi i operativna dobit A1 Hrvatska porasli u prvom polugodištu

Prihodi i operativna dobit A1 Hrvatska porasli u prvom polugodištu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 08:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Telekom A1 Hrvatska u prvom je polugodištu ostvario 220,8 milijuna eura ukupnih prihoda ili 2,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je operativna dobit (EBITDA) porasla 4,4 posto, na 78,4 milijuna eura, pokazuje izvješće koje je objavila matična A1 Telekom Austria Grupa.

"Unatoč neizvjesnom stanju globalnog gospodarstva i prijetećoj recesiji te lokalno u Hrvatskoj porastu inflacije, A1 Hrvatska uspjela je zadržati pozitivne trendove poslovnih rezultata u prvoj polovini godine. Nastavak konsolidacije poslovanja i još pametnije investiranje uz dobre temeljne prihode od usluga, glavni su razlozi pozitivnih financijskih pokazatelja", ističu iz A1 uz polugodišnje rezultate.

Uz nastavak pozitivnih pokazatelja, nastavlja se i ono što im, kako kažu, znatno utječe na održivost poslovanja, poput krize globalnih lanaca opskrbe, poskupljenja sirovina i čipova za održavanje i izgradnju infrastrukture te rast cijena energenata, posebno električne energije koje su telekomi veliki potrošači.

Iznose i da su polugodišnji ukupni prihodi rasli najviše zbog rasta prihoda od mobilnih usluga, posjetitelja u roamingu te ICT rješenja, dok za investicije kažu da su prvom polugodištu ove godine povećali za 23,8 posto, na 40,2 milijuna eura, nastavljajući time izgradnju i modernizaciju fiksne i mobilne infrastrukture.

Broj kućanstava s fiksnim pristupom internetu u prvih šest mjeseci viši je za 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je prosječni prihod po priključku (ARPL) niži 2,9 posto i iznosi 31 euro. U tom segmentu imaju i porast broja korisnika govorne usluge za 0,4 posto, širokopojasnog pristupa za 9,1 posto i TV usluge za 1,9 posto, uz 4,2 posto više fiksnih linija.

U mobilnom segmentu zabilježili su, pak, porast broja korisnika uz ugovor od 7,2 posto te pad broja korisnika na bonove od 6 posto, uz porast prosječnog prihoda po korisniku (ARPU) za 1,8 posto, na 10,3 eura.

O nastavku 2022. glavni direktor za financije A1 Hrvatska Goran Angjeleski za Hinu napominje kako sa sigurnošću mogu reći da su pred njima jednaki, ako ne i veći poslovni izazovi, uzrokovani makro i mikro ekonomskim kretanjima.

"Vjerujem da možemo zadržati pozitivne trendove i nastavak investicija jer smo na vrijeme proveli digitalnu transformaciju, kao i konsolidaciju poslovanja. Ostajemo fokusirani na potrebe korisnika i brzu reakciju na njih, pa smo bili i prvi operator s 5G mrežom dostupnom svim privatnim korisnicima na bonove i uz pretplatu", kaže Angjeleski.

Poručuje i da spremno dočekuju "ljetne podatkovne udare" na mobilnu mrežu s većim dolascima turista u Hrvatsku, što su "posjetitelji u roamingu", te da sada, nakon što su premašili brojku od 600 tisuća kućanstava u fiksnom segmentu s optičkom mrežom, grade mrežu prema njih 800 tisuća.

"Tako ćemo u iduće dvije godine obuhvatiti više od 60 posto kućanstava u cijeloj Hrvatskoj. što otprilike znači da će gotovo dva od tri kućanstva imati pristup A1 gigabitnoj optičkoj mreži kao temelju digitalnog društva i gospodarstva te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI)", zaključuje Angjeleski.

Tagovi: A1 Hrvatska, Jiří Dvorjančansky, Goran Angjeleski, prosječni prihod po priključku
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE