GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Krušiku bez posla ostaje 150 radnika

U Krušiku bez posla ostaje 150 radnika
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 10:30
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Do Nove godine iz Krušika treba da ode 150 radnika. Bez posla ostaju uglavnom oni kojima je istekao ugovor na određeno, bez obzira da li je reč o samohranim majkama, bračnim parovima, roditeljima sa troje i više dece.

Kako za Nova.rs ističu predstavnici sindikata, u avgustu je fabriku napustilo 52 zaposlenih.

“U julu je iz Krušika otišlo tridesetak radnika, u avgustu još 52. Uglavnom bez posla ostaju radnici kojima je istekao ugovor na određeno”, potvrdili su za Nova.rs predstavnici sindikata u ovoj valjevskoj kompaniji.

Kako navode – podatak da je 150 ljudi do sada otišlo nije tačan, ali je tačno da su postojale najave da bi do kraja godine trebalo da se otpusti toliki broj.

Razlozi za smanjenje broja zaposlenih su, kako im je rečeno – višak radnika zbog nedostatka posla.

“Utvrđeno je da su pojedini zaposleni priložili i lažne diplome raznih nivoa stručne spreme, za šta se najavljuju i krivične prijave”, navode naši sagovornici.

Na spisku za odlazak iz kompanije su i oni za koje “nadležni koji prave spiskove” tvrde da su koristili – lažno bolovanje.

“Ne znam kako neko ko nije lekar može da tvrdi da zaposleni koristi lažno bolovanje. Ako je poslat na bolovanje bez razloga, to je pitanje za lekara, ne za zaposlenog u Krušiku”, navode sagovornici Nova.rs

Pojedini radnici koji su ostali bez posla u Krušiku, novo zaposlenje mogli bi da pronađu u kompaniji Gorenje koja ih je već pozivala na razgovore.

“Imamo nezvanične informacije da je premijerka Ana Brnabić posredovala u nameri da radnici koji odlaze iz Krušika ipak ne ostanu bez posla”, navodi izvor Nova.rs, dodajući da se pominje i priča da Gorenje plaća 30 evra za svakog dovedenog radnika u ovu fabriku.

Podsetimo, o ovome je Nova.rs već pisala, kada je Gorenje iz Valjeva najavilo svojim zaposlenima da će upravo 30 evra da im isplate kroz platu, po svakom novozaposlenom radniku kojeg dovedu. Doduše, ova informacija datira iz juna ove godine, a pomenuti evri trebalo je da zaposlenima budu isplaćeni sa avgustovskom zaradom, do kada bi novozaposleni trebalo da radi u ovoj kompaniji.

Kompanija Krušik se oglasila saopštenjem poslednjih dana avgusta ističući da je “interes kompanije da sačuva kvalitetne, stručne, uspešne i posvećene kadrove”.

“O tome najbolje svedoči činjenica da je u više navrata do sada, deo najkvalitetnijih radnika zaposlen na neodređeno vreme i ta praksa će se nastaviti i u narednom periodu. Takođe, kompanija je u prvoj polovini avgusta zaposlila grupu visokoobrazovanog inženjerskog kadra sa prestižnih tehničkih fakulteta u zemlji. Kako bi mogla da odgovori tehnološkim izazovima u oblasti savremenih odbrambenih tehnologija, sa posebnim osvrtom na raketni program, kompanija planira početkom oktobra da sprovede novi ciklus prijema 15 do 20 mladih inženjera koji su tokom studija postigli zavidne rezultate. Očekivanja su takođe da Krušik tokom naredne godine zaposli između 50 i 100 novih diplomiranih inženjera, a preobukom i prekvalifikacijom 200 do 300 zaposlenih iz postojećeg sastava osposobi za izvršavanje najsloženijih tehnoloških procesa”, istakli su u saopštenju.

Tagovi: Krušik, otpuštanja, Gorenje Valjevo, Gorenje
PROČITAJ I OVO
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
PROCEDURA
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
LJUBLJANA - Prema riječima direktora AVK Andreja Matvoza, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) odbila je Mercatorov zahtjev za prijavu koncentracije s Engrotušem. Mercatorovo preuzimanje Engrotuša morat će prosuditi Europska komisija.
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) u prošloj je godini ostvario neto dobit od 2,3 milijuna eura, dok je 2022. godine bilježio gubitak od 18,2 milijuna eura, što se u poslovnom izvješću kompanije uz ostalo objašnjava pozitivnim tržišnim trendovima i rastom prihoda te nižim cijenama goriva
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
NAGRADE
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
ZAGREB – Poštari, dostavljači tiskovina i vozači Hrvatske pošte odsad uz sve ostale benefite rada i povećanja primanja mogu računati i na dodatnu nagradu. Ako u tvrtki ostanu do kraja godine, mogu dodatno zaraditi 1200 eura neto.
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
POSTUPAK
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca-trgovca Tommy-a radi utvrđivanja je li taj kupac poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, počinio povredu iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), izvijestili su u četvrtak iz Agencije.
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
SKOK
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
ZAGREB - Nerevidirani poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju nastavak rasta Kraš grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE