GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U pripremi projekt izgradnje novih arkada na groblju Mirogoj

U pripremi projekt izgradnje novih arkada na groblju Mirogoj
ARKADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kompleks groblja Mirogoj vrijedan je primjer europske neoklasicističke arhitekture njemačkog arhitekta Hermanna Bolléa, a ujedno i najvrjedniji spomenik zagrebačke arhitekture devetnaestoga stoljeća koje se smatra i jednim od najljepših groblja u Europi.

Mirogoj je predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Osim potvrđenih arhitektonskih i estetskih vrijednosti, groblje ima veliki povijesni, društveni i kulturni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti te se naziva i hrvatskim Panteonom.

Hermann Bollé dovršio je gradnju veličanstvenih arkada 1917. godine. Bolléova početna ideja bila je cijelo groblje okružiti arkadama i paviljonima s grobnom kapelom na centralnom ulazu, koju za života nije uspio realizirati. Do sada Bolleove arkade nikada nisu uspjele okružiti groblje nego su ostale zid-portal između svijeta živih i mrtvih.

Realizacijom projekta izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj, koja je planirana u razdoblju od 2022. do 2026. godine, jedan kilometar duge arkade razdvajati će groblje od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Na taj način arkade se nastavljaju na južni dio groblja Mirogoj, dijelom s ogradnim zidom u kombinaciji s kolumbarijskim nišama, a dijelom s arkadama koje će razdvajati groblje Mirogoj od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Nove arkade na groblju Mirogoj bit će izgrađene na području zaštićene kulturno - povijesne cjeline koja će biti prostorna, vizualna i zvučna barijera groblja prema vanjskom prostoru te će na rubnom području stvoriti potrebnu oazu mira i smisleno oblikovati nikada dovršenu južnu granicu groblja Mirogoj.

U građevini su predviđena tri tipa ukopnih mjesta, niše za smještaj četiri i šest urni u sklopu kolumbarijskih zidova (3.462 mjesta), grobnice za 6 ukopnih mjesta unutar arkada (440 mjesta) te zajedničke grobnice na mjestima paviljona arkada na etaži -1.

Planirana vrijednost investicije iznosi 115 milijuna kuna uvećano za PDV. Zbog kompleksnog zahvata cijeli Projekt podijeljen je u četiri etape izgradnje, u razdoblju od četiri godine. Početak izgradnje očekuje se početkom 2022. godine.

Projekt izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj od posebnog je značaja za građane, Grad Zagreb, kao i Republiku Hrvatsku.

Tagovi: Mirogoj, obnova Mirogoja, Hermann Bolle, Europska investicijska banka, Zagrebački holding, Gradska groblja
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE