GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga PWMN Croatia smanjuje digitalni jaz među djecom

Udruga PWMN Croatia smanjuje digitalni jaz među djecom
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 12:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Inicijativa Jednake digitalne prilike za sve pružila je čak 104 djece iz velikih obitelji priliku da se digitalno opismene, a njih 34 dobilo je prijenosna računala koja su im omogućila praćenje nastave na daljinu. Rezultat je to projekta započetog u studenom prošle godine koji se, zbog velikog uspjeha postignutog u svega četiri mjeseca, nastavlja i u 2021.

Naime, udruga PWMN (Professional Women's and Men's Network) Croatia odlučila je aktivno se angažirati na smanjivanju digitalnog jaza među djecom pomaganjem onima koji nemaju adekvatni pristup računalnoj opremi i internetu. Stjecanje digitalnih vještina i raspolaganje adekvatnom opremom danas je preduvjet za uspješno školovanje, rad i život općenito. Nažalost, velik broj djece koja nemaju dovoljno razvijenu digitalnu pismenost i vještine već u samome startu ima manje šanse za puno korištenje svojih potencijala i životni uspjeh.

U sklopu inicijative Jednake digitalne prilike za sve Udruga je uz pomoć partnera donirala prijenosna računala, osigurala kvalitetan pristup internetu i edukacije za djecu iz obitelji koje okuplja udruga Obitelji 3plus, odnosno obitelji s troje ili više djece. Neposredan poticaj za pokretanje akcije bila je aktualna pandemija koronavirusa koja je, iako je ubrzala proces digitalizacije u svim dijelovima hrvatskog društva, uvođenjem online nastave ukazala i na zanemarenu, a itekako prisutnu digitalnu podjelu među djecom i u Hrvatskoj.

„Istraživanje koje je provela udruga Obitelji 3plus među 2300 obitelji diljem zemlje pokazalo je da 12 posto hrvatskih obitelji u kućanstvu ne posjeduje prikladnu opremu, poput računala i televizora, za praćenje online nastave. Među obiteljima s više od troje djece taj je postotak još veći i iznosi 18 posto, a čak 40 posto takvih obitelji zabrinuto je za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu on line nastave. Stoga projekt PWMN-a smatramo jako važnim i sretni smo što obuhvaća djecu iz 3plus obitelji. Nisu sve obitelji s više djece u istom položaju, ali sve su suočene s većim financijskim, logističkim, organizacijskim i drugim izazovima u odnosu na druge obitelji, stoga im je i ovakva pomoć vrlo dragocjena“, naglasio je Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.

„Veliki su zahtjevi online nastave i za ovako veće obitelji je stvarno izazovno nositi se s takvim oblikom školovanja. Treba imati računalo, prostor u tišini, dobar internet i vrijeme za pomoć djeci, ali uz pomoć dobrih ljudi koji su nam pomagali nekako guramo te online dane naprijed“ – pohvalila je inicijativu Jednake prilike za sve Lada Marija, majka osmero djece te je dodala kako je „sretna što je ovakva prilika pružena našoj djeci jer ih uključuje u ovaj svijet u kojem živimo, a to je digitalni svijet“.

U sklopu ove inicijative Algebra kao partner provodi program digitalnog opismenjavanja tijekom kojeg osnovnoškolci osmišljavaju vlastitu tvrtku za koju izrađuju sve potrebne sadržaje. Stječu znanja iz programiranja, grafičkog i web dizajna, te se bave izradom animacija. Uče o temi “Sigurnost na internetu”, a kao mali direktori vlastite tvrtke prikupljaju informacije, kreiraju vizualni identitet svoje tvrtke te pokreću i marketinšku kampanju. Ovisno o dobi, djeca koriste alate s različitim stupnjem složenosti.

„Jako mi se sviđa ova informatika. Sve mi je dosad bilo zanimljivo. Najviše mi se dopalo dok smo radili da se figurice pomiču, i već puno igram svoju igricu sa sekama. Osim igrice, jako mi je zanimljivo bilo i raditi poster – kaže Kiara, šestogodišnjakinja koja je u svega dva termina edukacije osmislila i programirala vlastitu video igru.

Podrška od strane kompanija koje su prepoznale i podržavaju inicijativu kao i izvrsne reakcije svih koji su do sada njome obuhvaćeni potaknuli su udrugu PWMN Croatia da s njom nastavi i dalje. U drugoj fazi cilj je da još 116 djece iz velikih obitelji prođe edukaciju digitalne pismenosti. No, osim njih želja je u projekt uključiti i 100 djece slabijeg imovinskog stanja te bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s problemima u ponašanju iz institucija diljem Hrvatske. U edukacije planira se donirati i dodatnih 60 računala.

Inicijativu Jednake digitalne prilike za sve uz Algebru podržavaju i Kraš, Wiener osiguranje, Avola Solutions i Diverto.

„Nastavljamo s projektom i dalje u 2021. godini te osim korisnika udruge Obitelji 3plus uključit ćemo i drugu djecu, koja se nalaze u institucionalnoj skrbi, kao i djecu slabijeg imovinskog stanja. Nijedno dijete ne bi smjelo ostati izostavljeno, a mi im zajedno našim nastojanjima želimo otvoriti vrata bolje budućnosti, već danas. Nadamo se da će i druge tvrtke u Hrvatskoj prepoznati ovu problematiku i podržati našu inicijativu“, poručila je Marijana Šarolić Robić, predsjednica udruge PWMN Croatia.

Tagovi: Jednake digitalne prilike za sve, Marijana Šarolić Robić, algebra, Kraš, Wiener osiguranje, Ivan Malbašić, PWMN Croatia
PROČITAJ I OVO
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
PLASTIKA
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
WASHINGTON - Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novo izvješće objavljeno u srijedu, koje poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.
Lidl privremeno zatvorio trgovinu u kojoj je ubijena radnica
POTEZI
Lidl privremeno zatvorio trgovinu u kojoj je ubijena radnica
ZAGREB - Lidl Hrvatska izvijestio je u srijedu da će privremeno na tri dana zatvoriti svoju trgovinu u Splitu na Poljičkoj cesti u znak žalosti zbog ubijene kolegice.
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
USLUGE
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
ZAGREB – Hrvatska pošta uvela je u ožujku mobilnu aplikaciju PostCash za slanje novca u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, a od sada je moguće uz pomoć aplikacije slati novac i primateljima u Hrvatskoj u poštanske urede.
Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem možete plaćati kriptovalutama
KRIPTOVALUTE
Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem možete plaćati kriptovalutama

ZAGREB - Plaćanje kriptovalutama trenutno je moguće u online prodavaonici, a Konzum ga uskoro uvodi i u ostale prodavaonice diljem Hrvatske.

Falkensteiner uvodi 2G model za sve zaposlenike
2G
Falkensteiner uvodi 2G model za sve zaposlenike
BEČ – Kao austrijska tvrtka, slijedeći odluku Austrijske savezne vlade, od 1. veljače 2022. Falkensteiner uvodi u sve svoje hotele, u svim zemljama u kojima posluje, model 2G za zaposlenike. To znači da će svi zaposlenici, njih 2.500, morati biti cijepljeni ili imati dokaz o preboljenju koronavirusa. Na nove zaposlenike primjenjivat će se 1G pravilo – svi novi zaposlenici moraju biti cijepljeni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE