GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vijeće ministara BiH: Privremeno se zatvaraju aerodromi za putnike

Vijeće ministara BiH: Privremeno se zatvaraju aerodromi za putnike
ZATVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 16:37
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, a čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Odluka o zatvaranju aerodroma na snagu stupa 30. marta u 6 sati.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici zabranilo je ulazak u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv koronavirusa.

Izuzetak je napravljen samo u slučaju vrlo rijetkih kategorija, kao što su EUFOR, NATO, medicinski kadar ili osobe koje su povezane s humanitarnom pomoći, a kako je ranije i najavio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno je, u pisanoj izjavi za javnost, podsjetio da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. aprila ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Bevanda očekuje da će nakon izjašnjenja u Vijeću ministara BiH nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH koja daje konačnu riječ.

Zbog neusvajanja budžeta jučer se oglasio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko koji je naveo da je odgovornost Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period april - juni 2020. godine, Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, Prijedlog odluke o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu, Prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom (COVID – 19) i Informaciju o regionalnim mjerama za olakšavanja prometa vitalnih proizvoda usljed krize uzrokovane koronavirusom.

Tagovi: Vijeće ministara BiH, Aerodrom Sarajevo, Aerodrom Tuzla, Zračna luka Mostar, Aerodrom Banja Luka, Vjekoslav Bevanda
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE