GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Željeznici odobrenja i jamstva za kredite

Vlada: Željeznici odobrenja i jamstva za kredite
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 15:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odobrila i dala jamstvo za kredit radi financiranja obnove i modernizacije željezničke infrastrukture, a dala je i prethodnu suglasnost za ugovor o predfinanciranju i najmu za nabavu sedam dizel - električnih motornih vlakova.

HŽ Infrastruktura se kod HBOR-a zadužuje za 200 milijuna kuna, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,80 posto, a država za taj kredit daje odobrenje i jamstvo. Poček kredita je tri, a rok otplate glavnice deset godina u šestomjesečnim ratama.

Novcem iz kredita planira se financirati obnova i modernizacija željezničke infrastrukture.

Ukupna kreditna zaduženja HŽ Infrastrukture na dan 31. siječnja 2022. godine iznose 1,78 milijardi kuna.

Vlada je dala suglasnost i za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između HŽ Putničkog prijevoza i EUROFIMA-a u iznosu od 31 milijuna eura radi nabave sedam dizel – električnih motornih vlakova od Končara.

Otplata je jednokratna, nakon 15 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,68 posto i uz pravo vlasništva nad sedam vlakova do konačne otplete, koje služi kao jamstvo otplate kredita.

Nabava vlakova nastavlja se na vladinu odluku iz prosinca 2012. godine, kada su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i HŽ Putnički prijevoz zaduženi za provedbu aktivnosti radi nabave 44 motorna vlaka za putnički prijevoz i to 12 dizel motornih i 32 elektromotorna.

Do sada je nabavljeno 29 elektromotornih vlakova i pet dizel motornih vlakova, a isporuka tri elektromotorna vlaka se očekuje do kraja ove godine.

Tagovi: HŽ Infrastruktura, HŽ putnički prijevoz, državna jamstva
PROČITAJ I OVO
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
PRODAJA
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
ZAGREB - Adriatic Luxury Hotels (ALH), vodeća hotelska grupacija s portfeljem luksuznih hotela i vila na području Dubrovnika u Hrvatskoj, objavila je stratešku prodaju hotela Odisej, jedinstvene nekretnine smještene u prekrasnom prirodnom okruženju hrvatskog nacionalnog parka na otoku Mljetu.
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
INVESTICIJE
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
TOMISLAVGRAD - Nova era industrijskog razvoja obasjava manje razvijeni kraj, kako se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom Ergosana d.o.o. na području Tomislavgrada.
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
PROBLEMI
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
MOSTAR - U ponedjeljak je u Zračnu luku Mostar prisilno sletio manji zrakoplov.
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE