GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasnici turističkih agencija: Turizam bi mogao imati velikih problema

Vlasnici turističkih agencija: Turizam bi mogao imati velikih problema
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 16:14
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - "Situacija s koronavirusom i novom izbjegličkom krizom sigurno može utjecati na hrvatski turizam", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli uoči sjednice užeg kabineta Vlade, ali je izrazio uvjerenje "da ćemo se znati i tome oduprijeti", piše Novi list.

Loša vijest je da interes za putovanja iz Hrvatske u inozemstvo rapidno pada, a putničke i turističke agencije strepe koliko će uznapredovati COVID-19 i na koji način će se to odraziti na njihovo poslovanje.

Agencije već sada bilježe velike gubitke, a djelatnici agencija kažu da ukoliko se širenje virusa nastavi te ovakva situacija prolongira još iduća tri-četiri mjeseca, da bi to moglo dovesti do "nestajanja", prije svega onih manjih turističkih i putničkih agencija. Sve to bi moglo zadati velike financijske udarce turističkoj industriji, našoj glavnoj gospodarskoj grani.

"Sve će naravno ovisiti o širenju virusa. Znači, prvo je pitanje svih naših klijenata što će biti ako se virus nastavi širiti", govori Đino Lukšić, voditelj poslovnice A.N.A.B.A.R. Toursa, koji ne vidi svijetlu budućnost.

- Osjeća se da će trenutna situacija ostaviti dublje, veće posljedice. To je već uočljivo i po dolascima u Hrvatsku, pa očekujemo da će i turistička sezona kod nas biti puno slabija. Dolasci sa stranih tržišta su također stopirani do svibnja, a što će biti nakon toga, hoće li se ti ljudi vratiti ili neće, to nitko ne može znati, rekao je Lukšić, objašnjavajući kako bukirane i uplaćene izlete i putovanja nastoje promijeniti u dogovoru s hotelima, koji kao alternativu putovanjima nude posezonu ili eventualno termin u idućih mjesec dana.

On tvrdi, piše Novi list, da će biti potrebna pomoć države. Takvu praksu i stav, kaže, neke su vlade već zauzele i planiraju pomoći firmama koje bilježe najveću štetu.

Voditelj prodaje agencije Travelana Milan Rukavina kaže da je njihovo poslovanje "na čekanju". Najveći dio poslovanja ove agencije odnosi se na dolaske u Hrvatsku, po pitanju kojih u ožujku bilježe storna već više od 99 posto grupa.

Rukavina kaže kako se još uvijek ne radi o velikom broju putnika jer još nije počela predsezona. ali kako su stornirani dolasci 250 gostiju u ožujku. I travanj je, dodaje, na listi čekanja, a puno će toga ovisiti i o fleksibilnosti hotelijera i ostalih pružatelja usluga.

Rukavina je vrlo skeptičan i po pitanju daljnjih prognoza. Kaže da ukoliko se virus nastavi širiti u travnju i svibnju, da će se to automatski odraziti i na lipanj, i tada bi to moglo izazvati ozbiljne probleme.

Tagovi: hrvatski turizam, Đino Lukšić, A.N.A.B.A.R. Tours, Hrvatska turistička zajednica, hrvatsko zdravstvo, koronavirus, Gari Cappelli, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE