GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zavjera šutnje oko nepoštenih trgovačkih praksi

Zavjera šutnje oko nepoštenih trgovačkih praksi
NEMA SLUŽBENIH BROJKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, čiji je cilj bila zaštita proizvođača i onemogućavanje trgovaca da iskoriste svoju pregovaračku snagu na štetu dobavljača, polučio rezultate u dvadesetak mjeseci koliko se primjenjuje.

Zaključili su da je došlo i do povećanja likvidnosti u sektoru poljoprivrede i hrane, ali i do rasterećenja proizvođača, kad su u pitanju troškovi poput bonusa koje su plaćali trgovcima, troškovi za police u trgovinama, troškovi povrata robe...

​Za sve to Ministarstvo ne nudi nikakve službene brojke, izvješća poreznika o, primjerice o neplaćenim, ali dospjelim računima u sektoru trgovine, nego tek anketu koju je provelo među proizvođačima i trgovcima i odredbe zakona koje bi trgovci morali poštovati. Provođenje ankete jedini je napor koji je Ministarstvo učinilo kako bi napravilo naknadnu procjenu učinaka spomenutog zakona na osnovu čega su zaključili da su ti učinci pozitivni, piše Novi list.

Svoje zaključke Ministarstvo poljoprivrede je objavilo na Vladinom portalu e-savjetovanje i kaže da je sama činjenica da su rokovi plaćanja za svježe proizvode određeni na 30 dana, a za ostale na 60 dana, povećali likvidnost u sektoru poljoprivrede i hrane. Rokovi plaćanja među poduzetnicima već godinama su bez obzira na djelatnost određeni na maksimalno 60 dana.

U anketi koju je Ministarstvo provodilo među 119 trgovaca, dobavljača, otkupljivača i prerađivača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda 28,9 posto ispitanika potvrdilo je, navodi se u dokumentu ministarstva, povećanje likvidnosti. No, osim ankete u kojoj su sudjelovali i trgovci, za to se ne spominje nijedan drugi dokaz. Nekada su se u pripremi zakona, primjerice onog koji je regulirao rokove plaćanja, ministarstva služila podacima porezne uprave o tome kako se kreću dospjeli, a neplaćeni računi trgovaca. Navodi se i to da 60,6 posto ispitanika misli da je pitanje poštovanja rokova plaćanja uspješno riješeno, čime je umanjena dotadašnja praksa odgađanja plaćanja koja je ponekad iznosila i više od 120 dana ili kompenzacijskog plaćanja nametnutog od strane trgovaca ili otkupljivača.

S druge strane 39,4 posto ispitanika smatra da se i dalje pojavljuje problem u kašnjenju plaćanja. Iz toga bi se dalo zaključiti da 60,6 posto ispitanih trgovaca, dobavljača i proizvođača smatra da je Vlada dobro zakonski riješila pitanje poštovanja rokova plaćanja, ali da njih samo 28,9 posto smatra da je to poboljšalo likvidnost, pa bi se moglo reći da nelikvidnosti nije ni postojala ili stroži rokovi plaćanja na nju nisu toliko utjecali. Uz to nejasno je kako su se izjasnili trgovci, a kako proizvođači.
Tvrdi Ministarstvo i to da 57,4 posto ispitanika smatra da je propisivanje obveznog oblika i sadržaja ugovora između dionika u lancu opskrbe hranom dobar način zaštite slabije strane, a njih 66 posto smatra da su pravila za izdavanje računa, pravila vezana uz primjenu vlastitih općih uvjeta poslovanja te definiranje ostalih nepravednih trgovačkih uvjeta i postupanje prilikom njihove primjene, dobar način zaštite slabijih.

Ipak, 33,3 posto ih smatra da se nepoštena praksa naplate naknade za uvrštavanje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda dobavljača i dalje pojavljuje, iako je zabranjena zakonom, a 39 posto da se nepoštena trgovačka praksa prebacivanja rizika poslovanja s trgovca na dobavljača također i dalje pojavljuje. Koliko je među njima trgovaca, a koliko proizvođača koji su se izjasnili Ministarstvo ne navodi, ali zaključuju da je Zakon imao svoj učinak na ukidanje dotadašnjih nepoštenih poslovnih praksi, odnosno, da je donio promjenu u dotadašnjim obrascima poslovanja koji su pogodovali trgovcima.

Ministarstvo najavljuje i promjene, sukladno europskoj direktivi, a jedna od tih promjena se odnosi na to da se uvodi zaštita identiteta podnositelja pritužbe i ovlast da provedbeno tijelo u okviru svojih istraga provodi nenajavljene inspekcije na licu mjesta.
Što se tiče dosadašnjeg nadzora, navodi se da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula preko 200 upravnih postupaka i provjera te je izdao pet odluka kojima je utvrdio upravno kaznene mjere prekršiteljima u vrijednosti od 350 tisuća do milijun i osam tisuća kuna, o čemu je AZTN javnost izvijestio krajem prošle godine. Najveću kaznu izrekli su Plodinama.

Tagovi: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, Plodine, trgovina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE