GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite

Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 09:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najave da bi oporavak ove godine mogao biti snažniji i od najoptimističnijih prognoza mogle bi popraviti potrošačke apetite i vratiti građane gotovinskim nenamjenskim kreditima.

Banke su za to spremne: u nastojanju da privuku pozornost klijenata neke od njih su pripremile posebne ponude. Sberbank je, primjerice, najavio "Happy Week", a Addiko Bank "Red Week". Tijekom "sretnog tjedna" Sberbank klijetima nudi gotovinske kredite "s kamatnom stopom već od 4,40 posto" (efektivna 4,76 posto), jednakom za kredite u eurima i kunama.

U banci ističu da pritom neće naplaćivati naknadu za obradu kredita, ali za one koji nisu klijeti banke kamatna stopa ipak je malo viša i iznosi 5 posto (efektivna 5,12 posto). No, prijeđu li u Sberbank, i oni ostvaruju povoljniju kamatnu stopu. Kredit u kunama ili eurima odobrava se uz promjenjivu ili fiksnu kamatnu stopu, na rok do deset godina.

Banka koja se proteklih godina posebno specijalizirala za gotovince, Addiko Bank, ovaj tjedan nudi "Blic plus kredit". Onima koji se uključe u ponudu "Red week" obećava vratiti prvu ratu kredita. Poput Sberbanka, i Addiko nastoji privući nove klijente, pa povoljniju kamatnu stopu ostvaruju oni koji prebace primanja u banku. Redovna fiksna kamatna stopa iznosi "od 4,9 posto za eure do 5,2 posto za kune". U RBA, pak, klijente pozivaju da "započnu svoju priču" uz posebnu ponudu kredita, s kamatnom stopom od 5 posto (efektivna 5,91 posto) za klijente i 5,5 za ostale, a mogu dobiti kredit do 40.000 eura "u par minuta" na rok od tri do sedam godina.

Samo u svojim specijalnim ponudama, čini se, banke su spremne spustiti kamatne stope ispod 5 posto. Usporedna lista HNB-a pokazuje da su u njihovim redovnim ponudama gotovinski krediti i dalje vrlo skupi, imajući u vidu "povijesno niske kamatne stope" te činjenicu da je štednja postala gotovo besplatna. U Sberbanku efektivna kamatna stopa, varijabilna i fiksna, iznosi 6,49 posto. U RBA je varijabilna 7,31 posto, a fiksna 7,42 posto, a Addiko nudi samo fiksne kamate od 6,18 posto.

Gotovinski krediti, očito je, bankama ostaju najisplativiji proizvod; pitanje je samo kako vratiti klijente. Pravi bum dogodio se 2018. i 2019. godine, kada su povećani 5,6 milijardi kuna i 5,3 milijarde kuna. U prošloj, pandemijskih godini potrošnja je posustala, pa i interes za gotovince: razina im je pala za 700 milijuna, na 52,2 milijarde kuna. No, posljednjih mjeseci uočljiv je vrlo blag oporavak: u travnju su bili oko pola milijarde kuna veći nego krajem prošle godine.

Tagovi: gotovinski krediti, Sberbank, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria
PROČITAJ I OVO
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
SUGLASNOST
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne bane (HNB) u petak je dao suglasnost za članove uprava Zagrebačke banke i Sberbanka, a usvojio je i informaciju o statusu i aktivnostima vezanima uz izradu optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom, priopćeno je iz središnje banke.
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
PORUKE
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
REGULATIVA
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
PEKING - Kina će nastaviti otvarati svoj financijski sektor i poboljšavati postupke za ulazak stranih banaka i osiguravajućih društava na domaće tržište, objavila je vlada u Pekingu, prenose državni mediji.
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
POTEZI
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
NEW YORK - JPMorgan bogato je nagradio glavnog izvršnog direktora Jamieja Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a.
Brnabić: Goldman Sachs razmatra ulaganje u Srbiji
INVESTICIJE
Brnabić: Goldman Sachs razmatra ulaganje u Srbiji
BEOGRAD - Američka investiciona grupacija "Goldman Sachs" razmatra da prvi put ulaže u Srbiji, dogovoreno je u Njojorku na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić sa čelnim ljudima te grupacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE