GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDI: Njemačka ekonomija porast će ove godine 3,5 posto

BDI: Njemačka ekonomija porast će ove godine 3,5 posto
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2021 / 14:30
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine 3,5 posto, nakon pada za nekih pet posto u 2020., a pretpandemijskz razinu trebalo bi dosegnuti najranije u prvoj polovini iduće godine, predviđaju u njemačkom udruženju industrije (BDI).

Njihova prognoza za ovu godinu manje je optimistična od one njemačke vlade, koja je u listopadu predvidjela da bi gospodarstvo trebalo porasti 4,4 posto.

Zbog drugog vala pandemije gospodarstvo se ove godine neće vratiti na pretkriznu razinu, ali dobri su izgledi da je dosegne u prvoj polovini 2022. godine, rekao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

U BDI-ju očekuju da će motor oporavka u ovoj godini biti izvozno orijentiran industrijski sektor, zahvaljujući poboljšanim izgledima za globalno gospodarstvo. Očekuju da će izvoz ove godine poskočiti za šest posto, nakon oštrog pada u 2020., procijenjenog na nekih 11 posto.

Osvrnuli su se i na američku politiku nakon izbora demokrata Joea Bidena za novog predsjednika.

"Izbor Joea Bidena olakšava put multilateralnim rješenjima i zajedničkim inicijativama za pravedno natjecanje na svjetskim tržištima", rekao je Russwurm.

"Naše će tvrtke imati koristi i od Kine, pokretača globalnog rasta, te od sporazuma o investicijskom paktu, čak i ako nije savršen", dodao je.

BDI je ujedno pozvao vladu da u idućih 10 godina poveća državna ulaganja u infrastrukturu, smanji korporativne poreze i birokraciju za tvrtke koje nastoje uvesti inovacije.

Upozorili su pak da bi nedavno uvedena cijena za emisiju ugljičnog dioksida mogla prisiliti energetski intenzivne sektore da se presele u druge zemlje s manje rigoroznim režimima zaštite klime.

Berlin bi stoga trebao razmisliti o "mehanizmu korekcije" kako bi se izbjegao gubitak radnih mjesta, poručili su iz BDI-ja.

Njemački statistički ured Destatis objavit će u četvrtak prvu procjenu o BDP-u u 2020. godini. Vlada će do kraja mjeseca ažurirati svoju prognozu rasta BDP-a za 2021. godinu, podsjeća Reuters.

Tagovi: njemačka ekonomija, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE