GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I EBRD najavio veći rast slovenske ekonomije

I EBRD najavio veći rast slovenske ekonomije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povisila je prognozu ovogodišnjeg rasta BDP-a Slovenije. Sada očekuje jačanje od 1,5 posto, dok je u veljači predviđao rast od jedan posto. Za 2024. ostaje na prognozi rasta od 2,3%.

Međunarodna financijska institucija sa sjedištem u Londonu sljedeća je među institucijama koje su malo korigirale svoja očekivanja o porastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Sloveniji za ovu godinu. S druge strane, ostavio ju je nepromijenjenu za iduću godinu na razini koja više-manje odgovara procjenama drugih domaćih i stranih prognostičara.

Trendovi za ovu i 2024. godinu predstavljaju znatno usporavanje u odnosu na 2022. godinu, kada je Slovenija zabilježila jednu od najviših stopa gospodarskog rasta u srednjoj i istočnoj Europi s rastom BDP-a od 5,4 posto, a prema nalazima EBRD-a, to je uglavnom potaknuto privatne potrošnje i investicija.

Uz nastavak visoke inflacije i višak potražnje nad ponudom na tržištu rada, ova banka očekuje daljnji rast plaća u ovoj godini, a povećanje gospodarskog rasta u 2024. u odnosu na ovu godinu, prema procjenama banke, prvenstveno će biti rezultat poboljšanje trendova na strani vanjske potražnje i jačanje javnih investicija uz ubrzanu apsorpciju EU fondova iz različitih izvora koji su trenutno dostupni državama.

Ipak, EBRD ostaje oprezan u svojim prognozama za cijelu regiju u kojoj posluje. U odnosu na prognozu iz veljače, očekivanja za ovu godinu snizio je za 0,1 postotni bod na 2,2 posto, a za iduću godinu podigao za 0,1 postotni bod na 3,4 posto.

Za srednju Europu i baltičke zemlje u cjelini EBRD predviđa samo 0,5 posto rasta BDP-a za ovu godinu, što je 0,1 postotni bod manje od prognoza iz veljače. U međuvremenu, banka je poboljšala svoju procjenu za 2024. za 0,2 postotna boda na 2,9 posto.

Najviše prognoze za ovu godinu imaju upravo Slovenija i Hrvatska, s predviđenim rastom BDP-a od 1,5 posto, te Slovačka (1,4 posto). Poljskoj kao najvećem gospodarstvu EBRD predviđa rast od 0,6 posto, a Mađarskoj 0,4 posto. U međuvremenu, prema procjenama banke, očekuje se pad češke ekonomije za 0,1 postotni bod, a očekuje se da će estonska ekonomija još više patiti od posljedica ruskog napada na Ukrajinu, za koju EBRD predviđa pad od 1,3 posto.

S druge strane, u idućoj bi godini, ako se ostvare izgledi banke, najviše trebalo ubrzati mađarsko gospodarstvo, za koje se očekuje rast od 3,5 posto. Očekuje se da će Poljska i Slovačka zabilježiti rast od tri posto, a Češka 2,9 posto. Očekuje se da će rast Estonije dosegnuti 2,8 posto. Poput Slovenije, i Hrvatskoj se očekuje rast BDP-a od 2,3 posto.

Tagovi: slovenska ekonomija, Europska banka za obnovu i razvoj, zapadni Balkan
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE