GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Irska se sprema odustati od porezne stope od 12,5 posto

Irska se sprema odustati od porezne stope od 12,5 posto
NOVA SAZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 13:27
Autor: Seebiz/h

DUBLIN - Irska se sprema odustati od porezne stope na dobit kompanija od 12,5 posto radi uvođenja minimalne globalne porezne stope od 15 posto, izvijestio je u četvrtak list Irish Examiner, pozivajući se na izvore u vladi.

Početkom srpnja 130 zemalja okupljenih u inicijativu za suzbijanje erozije porezne baze prihvatilo je pod vodstvom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj i G20 prijedlog da se velikim multinacionalnim kompanijama uvede minimalna globalna porezna stopa od najmanje 15 posto.

Predloženo je i da se dio prava na oporezivanje velikih kompanija preusmjeri iz matičnih u zemlje u kojima posluju.

Irska je bila u malobrojnoj skupini zemalja koje nisu poduprle prijedlog, zajedno s Mađarskom i Estonijom.

Dnevni list Irish Examiner izvijestio je u četvrtak, pozivajući se na nekoliko više rangiranih izvora u vladi, da se Dublin do kraja godine sprema odustati od porezne stope od 12,5 posto.

Vlada još nije donijela službenu odluku, ali očekuje se da će se odustati od 12,5 posto u sklopu novog OECD-ovog sporazuma o oporezivanju koji će biti sklopljen u listopadu, rekli su izvori za Irish Examiner.

"Irska će i dalje zagovarati prava malih zemalja da sačuvaju određenu konkurentsku prednost, ali ne želimo biti izuzetak kada je u pitanju globalni sporazum o oporezivanju", rekao je za irski list visoki predstavnik vladajuće koalicije.

Ministarstvo financije priopćilo je Irish Examineru da Irska načelno podupire sporazum OECD-a, no naznačilo je rezervu kada je u pitanju dogovor o minimalnoj globalnoj poreznoj stopi od najmanje 15 posto.

Bude li dogovor postignut, vladi ću preporučiti izmjene, navodi Irish Examiner izjavu ministra financija za radio RTE.

Tagovi: Irska, OECD, porez, globalna porezna stopa
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE