GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada znatno je snizila prognozu rasta za ovu godinu

Njemačka vlada znatno je snizila prognozu rasta za ovu godinu
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 16:52
Autor: Siniša Malus
BERLIN - Prema najnovijoj vladinoj prognozi, njemačko gospodarstvo ove će godine zabilježiti rast od 0,2 posto, što je znatno manje od jesenske prognoze.

U listopadu prošle godine njemačka je vlada predvidjela rast od 1,3 posto za ovu godinu, no sada je smanjila zbog slabe globalne potražnje, geopolitičke nesigurnosti i stalno visoke inflacije.

Njemačko gospodarstvo, koje se smatra pokretačkom snagom gospodarskog rasta u europodručju, i dalje je u problematičnim vodama, kako prenosi francuska novinska agencija AFP, rekao je u izjavi njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

Najveće europsko gospodarstvo lani je zabilježilo pad od 0,3 posto, a najnoviji podaci govore da će i ono ući u recesiju u prvom kvartalu ove godine.

Vlada je među izazovima navela visoku inflaciju i posljedični gubitak kupovne moći, geopolitičke krize uključujući sukobe na Bliskom istoku i u Ukrajini te rastuće kamatne stope.

Habeck je rekao da Njemačka također pati od dugotrajnih strukturnih problema kao što su nedostatak kvalificiranih radnika, previše birokracije i godine nedovoljnog ulaganja.

"Sada su nam potrebne reforme", naglasio je, dodavši da se mora braniti konkurentnost Njemačke kao industrijske zemlje.

Prema medijskim izvješćima, Njemačka riskira anemičan rast do 2028. ako ne poduzme mjere.

Nacrt vladinog izvješća, prema Reutersu, ukazuje na "normalizaciju" fiskalne politike ove godine nakon što je odluka Ustavnog suda prisilila koaliciju na bolne rezove u proračunu za 2024. godinu.

Tagovi: njemačka, ekonomija, grimm, lindner, habeck, scholz, pistorius, subvencije, oružje, industrija
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE