GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Porezno rasterećenje građana i rast plaća

Plenković: Porezno rasterećenje građana i rast plaća
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2023 / 21:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković ponovio je u utorak da je cilj najavljene porezne reforme porezno rasterećenje najugroženijih i rast neto plaća građana.

- Ideja je da se ide na rasterećenje najugroženijih, onih koji imaju najniže plaće i na taj način da se povećaju neto plaće građanima, kazao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Nakon što paket bude dovršen, prvo čitanje u Saboru biti će prije ljetne stanke, a drugo čitanje na jesen kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024., najavio je.

Podsjetio je pritom da je Vlada rasteretila hrvatske građane i gospodarstvo u više krugova poreznih reformi za više od 11 milijardi kuna, kao i da su prihodi županija, gradova i općina od 2017. ukupno narasli za 11 milijardi kuna.

Plenković za početak lipnja najavio sastanak sa županima

Također je naglasio pad stope inflacije, smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u, revidiranje naviše projekcija rasta za ovu godinu, suficit u proračunu za 2022., zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga, rast prosječnih plaća na 1.100 eura neto.

Na kritike oporbe da je riječ o predizbornom potezu, Plenković je odgovorio da se cijela njihova retorika na to svodi već godinu dana.

- Ta teza je duboko smiješna, osobito kada se vidi konzistentnost naše politike u poreznim rasterećenjima, te u jačanju fiskalne i funkcionalne decentralizacije lokalnih jedinica, poručio je i dodao da taj narativ jednostavno ne stoji.

Za početak lipnja Plenković je najavo i veliki sastanak s hrvatskim županima te izrazio uvjerenje da će na kraju svi podržati zakonske promjene koje će omogućiti veće plaće.

- Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o sutrašnjem obilježavanju 25. obljetnice smrti ratnog ministar obrane Gojka Šuška, te brojnim aktualnostima proteklih dana, izvijestio je.

Tagovi: Andrej Plenković, porezno rasterećenje, smanjenje doprinosa
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE