GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američkom zaduživanju nema kraja

Američkom zaduživanju nema kraja
OMČA DUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 08:26
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Odluka Fitcha da SAD-u dodijeli najbolju kreditnu ocjenu privukla je tamne oblake nad burze, ali vjerojatno ni na koji način nije ugrozila status dolara kao vodeće rezervne valute, niti previše uplašila vlasnike američkih obveznica .

Rejting agencija Fitch 1. kolovoza uzela je najbolji "rejting" SAD-a, trostruki A, i snizila rejting za jednu razinu, na AA+. Standard and Poor učinio je isto 2011. godine, pa je samo Moody's ostao s najboljim rejtingom. Utjecaj Fitchevog sniženja rejtinga na financijska tržišta bio je prilično ograničen. Istina je da je Nasdaq u srijedu izgubio 2,2 posto, što je njegov najveći jednodnevni pad od veljače, a tokijski Nikkei 2,3 posto, najviše ove godine, no istina je i da su svi vodeći svjetski indeksi pali nekoliko posto na tjednoj razini , ali nije bilo značajnijih promjena u najvažnijoj svjetskoj vrijednosnici, američkoj 10-godišnjoj državnoj obveznici, a dolar je potvrdio status sigurnog utočišta.

I to usprkos činjenici da je američko ministarstvo financija ovaj tjedan objavilo da će u trećem tromjesečju dug, koji je ionako najveći među svim zemljama svijeta s 32,6 bilijuna dolara (97 tisuća po stanovniku), porasti za 1007 milijardi dolara , što je 274 milijarde više od procjene iz svibnja. Ali SAD ima beskrajnu privilegiju posuđivanja u vlastitoj valuti, koju naravno može tiskati po želji, tako da kupci obveznica nisu uznemireni činjenicom da američki dug već iznosi 115 posto BDP-a (a ne izgleda tako će se ikada smanjiti). Najveći kupci američkog duga su Kina i Japan, koji zajedno drže dva trilijuna (ili više od četvrtine) dolara vrijedne obveznice. Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su u srijedu da smanjenje rejtinga vjerojatno neće natjerati bilo kojeg od glavnih vlasnika američkih državnih obveznica da proda svoje pozicije.

Prošlog tjedna bilo je još važnijih vijesti. Stopa nezaposlenosti u SAD-u u srpnju je smanjena za 0,1 postotni bod na 3,5 posto, a otvoreno je neto 187.000 novih radnih mjesta, što je nešto manje od prognoze. Među tromjesečnim objavama najviše pozornosti izazvali su Amazon i Apple. Dionice Amazona porasle su u petak više od osam posto nakon što je Amazon impresionirao zaradom (6,7 milijardi dolara, gotovo dvostruko više od predviđanja analitičara), ohrabrenim poslovanjem s uslugama u oblaku i dobrim brojevima online oglašavanja. No, ako je tržišna vrijednost Amazona u petak porasla za 109 milijardi dolara, vrijednost Applea pala je za 144 milijarde dolara.

Dionice Applea pale su za gotovo pet posto. U tromjesečju do 1. srpnja proizvođač iPhonea imao je 1,4 posto manje prihoda (81,8 milijardi dolara), a manji prihod očekuje i u tekućem kvartalu, što bi značilo četvrto tromjesečje zaredom pada prihoda.

Tagovi: američka ekonomija, američki dug
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE