GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju

Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
PREKRETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 08:25
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Važan pokretač gospodarskog rasta dat će u SAD-u središnje banke s očekivanim smanjenjem kamatnih stopa, počevši od svibnja ili kasnije u drugom kvartalu.

Nedavne smjernice Feda sugeriraju da smanjenje kamatnih stopa neće početi ranije i da će vrijeme smanjenja ovisiti o nadolazećim ekonomskim podacima. U SAD-u je u veljači pomalo neočekivano zabilježeno ubrzanje inflacije. Potrošačke cijene, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI), na godišnjoj su razini porasle za 3,2 posto, što je 0,1 postotni bod više nego u prethodnom mjesecu, siječnju.

Međutim, PCE indeks cijena osobne potrošnje, koji Fed prati pomnije od CPI indeksa, trenutno je relevantniji. PCE indeks mjeri cijene koje potrošači u SAD-u plaćaju izravno za robu i usluge i poznat je po svojoj sposobnosti da uhvati inflaciju (ili deflaciju) u širokom spektru potrošačke potrošnje i odražava promjene u navikama potrošnje. Ovaj indeks posebno je relevantan zbog svog fokusa na inflaciju usluga, koja izravno opterećuje pojedince ili potrošače. Praćenje kretanja cijena usluga veći je izazov, posebice u razdobljima visoke zaposlenosti. Upravo te vrste cijena središnje banke sada pokušavaju stabilizirati ili kontrolirati podizanjem kamatnih stopa.

Očekuje se da će se financijski uvjeti u SAD-u ublažiti u drugom tromjesečju, što bi već u prvoj polovici godine moglo potaknuti daljnji gospodarski rast. Američko gospodarstvo, koje je prošle godine zabilježilo rast od 3,1 posto, ove bi godine moglo malo usporiti, ali bez većih potresa. Za tekuću godinu očekuje se nastavak snažne potrošnje u SAD-u, koja će biti potaknuta snažnim tržištem rada i realnim rastom dohotka zbog viših plaća i umjerene inflacije. Fedovo smanjenje stope snizit će troškove zaduživanja za mala poduzeća i olabaviti kreditne uvjete koji se već poboljšavaju, čineći kapital dostupnijim većini zajmoprimaca.

To ima važne implikacije za tržišta kapitala, posebno dionička tržišta, gdje vrijednost jedinice dobiti može ponovno porasti, barem na neko vrijeme. Smanjenje inflacije, gospodarski rast i niže kamatne stope podižu cijene dionica naviše. I dok je većina dobrih vijesti već uračunata u trenutne cijene, a procjene za neke sektore i tvrtke već su prilično visoke, to ne sprječava mogućnost daljnjeg rasta na tržištima dionica. Tržište će djelomično ocijeniti pozitivne učinke prije nego što će se oni pokazati u realnom gospodarstvu.

U SAD-u je sezona objave poslovnih rezultata za proteklo tromjesečje pri kraju. Godišnji rast prihoda iznosio je 3,8 posto, a dobit je porasla 7,8 posto. Najveći pad dobiti zabilježen je u industriji materijala, energetike i zdravstva, dok je najveći rast dobiti zabilježen u telekomunikacijama i informacijskoj industriji. U europodručju se inflacija i gospodarska aktivnost nastavljaju usporavati. Inflacija u Njemačkoj u veljači je iznosila 2,5 posto, au Francuskoj 2,9 posto. Gospodarska aktivnost u eurozoni u veljači je smanjena deveti mjesec zaredom, a indeks menadžera nabave (PMI) porastao je sa siječanjskih 47,9 bodova na 48,9 bodova, ali je ostao ispod praga od 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti .

U nedostatku geopolitičkih rizika, tržišta su trenutno u stabilnom stanju jer se inflacija smanjuje, zaposlenost je velika, poduzeća su profitabilna, a uz padajuće kamatne stope financijski uvjeti su obećavajući.

Tagovi: američka ekonomija, fed, inflacija, cijene, kamate, fed
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE