GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?

Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2024 / 08:15
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.

Poruka dužnosnika američke središnje banke (Fed) promijenila se, naime sada predviđaju duže razdoblje visokih kamata. U početku je tržište očekivalo smanjenje kamatnih stopa od 1,75% tijekom godine, no sada su očekivanja ograničena na maksimalno smanjenje od 0,75%, što predstavlja razliku od jedan posto u trošku financiranja kapitala putem duga. Na primjer, povećanje cijene kapitala za određeni projekt s 10% na 11% smanjuje vrijednost projekta za 10%. Kao rezultat ovih promijenjenih očekivanja, u travnju smo zabilježili korekciju na burzi.

Kao rezultat toga, prinosi na 10-godišnje američke obveznice porasli su za 40 baznih bodova i dosegnuli razinu od preko 4,6%. To, zajedno s trenutnim geopolitičkim napetostima, stavlja dodatni pritisak na tržišta dionica. Inflacija u SAD-u i dalje je visoka, osobito u područjima kao što je tržište nekretnina i osnovnih usluga kao što su zdravstvo i obrazovanje. Osim toga, ove su godine ponovno porasle cijene ključnih sirovina kao što su aluminij, nikal i bakar, a posebno je izražen rast cijene nafte koja je ove godine porasla za 15 posto. To će vjerojatno dodati budućim pokazateljima inflacije, posebno u svjetlu trenutnih geopolitičkih uvjeta.

Duža povećanja kamatnih stopa od očekivanih i neizvjesnost oko cijena nafte zbog napetosti između Izraela i Irana i dalje traju i uzrokovali su pad od 5% na tržištima dionica u travnju. Inače, ušli smo u sezonu kvartalnih poslovnih izvještaja koja je započela ohrabrujuće s rastom dobiti od 8% i rastom prihoda od 3% kompanija iz S&P 500 indeksa, iako je izvijestilo tek dobrih 20% svih kompanija.

Uz snažno tržište rada i očekivanja mogućeg smanjenja kamatnih stopa u SAD-u, tim više što smo u izbornoj godini, unatoč mogućoj volatilnosti inflacije, možemo očekivati rast burzi do kraja godine. Osim toga, inflacija u eurozoni trenutačno iznosi 2,4%, niže nego u SAD-u, što može dovesti do očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) prije Feda smanjiti kamatne stope, što bi moglo dodatno ojačati dolar u odnosu na euro.

Tagovi: TRŽIŠTE, INFLACIJA, KAMATE, WALL STREET
PROČITAJ I OVO
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE