GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori se pitaju: Je li došlo vrijeme za snižavanje kamatnih stopa?

Investitori se pitaju: Je li došlo vrijeme za snižavanje kamatnih stopa?
ORIMJENA PARADIGME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 08:56
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tržišta novca po prvi put predviđaju da će kamatne stope u eurozoni sljedeće godine pasti za 100 baznih bodova. Fed bi mogao djelovati još istaknutije.

Vodeći njujorški burzovni indeksi prošli su tjedan zahvaljujući povoljnoj američkoj listopadskoj inflaciji ojačali oko dva posto, dok je paneuropski Stoxx 600 ojačao 2,4 posto. Kako piše Bloomberg, ulagači su uvjereni u povoljan scenarij, da će američka ekonomija izbjeći recesiju ili doživjeti meko prizemljenje. Dionice srednje kapitalizacije (uključene u indeks Russell 2000) zabilježile su najveći porast od veljače 2022. u odnosu na šire tržište, dok su hedge fondovi (nakon mjeseci odljeva) ponovno zabilježili značajan priljev. Poznati Ark ETF Cathie Wood, koji je pretrpio krah prošle godine, također se snažno oporavlja, porasvši 11 posto u prošlom tjednu

Ima li optimizam čvrste temelje? "Sve su više primjetni oni na kupovnoj strani koji su nakon tri negativna mjeseca očekivali daljnji pad burza, ali sad kad je krenulo prema gore, ne bi htjeli izostati rast. Ohrabreni su i boljim makroekonomska slika Inflacija se - također zahvaljujući povoljnim kretanjima na naftnim tržištima - smanjuje.

Istina da još nije na ciljanih dva posto, ali ako se u SAD-u i eurozoni kreće oko tri posto također biti dovoljno da središnje banke ne budu prisiljene poduzimati dodatne restriktivne mjere. Već sada više govorimo o tome kada će Fed i ECB početi snižavati kamate.

Događaji na terminskim tržištima predviđaju da će Europska središnja banka sljedeće godine smanjiti kamatne stope za 100 baznih bodova, dok je švicarska banka UBS napomenula da će Fed kamatne stope (koje je povisio jedanaest puta zaredom između ožujka 2022. i srpnja 2023. ) na 5,50 posto) spustiti 275 bodova niže, što je četiri puta više od očekivanja tržišnih sudionika. Očekuje se ipak da ćemo još malo pričekati na prvo smanjenje stope, osim ako se gospodarstva zaista dramatično ohlade. Ukratko, ulagači trenutno pozdravljaju manje neizvjesne makroekonomske uvjete, tako da su dionička ulaganja ponovno atraktivna, ali još uvijek postoji primjetan strah od zaoštravanja geopolitičkih tenzija.

Za burze je također ohrabrujuće da traženi prinosi na obveznice osjetno padaju. U slučaju američke desetogodišnje obveznice ona je u listopadu bila iznad pet posto (najviše u posljednjih 16 godina), a sada iznosi 4,43 posto. Dakle, može li se renesansa Wall Streeta nastaviti? Studeni i prosinac tradicionalno su povoljni mjeseci na burzi, prema podacima od 1950. drugi su i treći najprofitabilniji mjeseci u godini (s prinosom nešto ispod 1,5 posto), no s druge strane, procjene su još uvijek vrlo visoka. Trenutno se dionicama u S&P 500 trguje uz gotovo 19 puta veću zaradu od predviđene zarade (za sljedećih 12 mjeseci), znatno iznad dugoročnog prosjeka od 15,6.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE