GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori vjeruju u nastavak rasta tehnoloških dionica

Investitori vjeruju u nastavak rasta tehnoloških dionica
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz
KOLUMNA - Dow Jones (doduše za dlaku) u petak je uspio ostvariti najduži niz pozitivnih jednodnevnih pomaka u šest godina, a barem za prošli tjedan možemo zaključiti da je došlo do repozicioniranja Wall Streeta, pri čemu su obrambeni sektori na trenutak zasjenili tehnologiju.

Njujorški indeks Dow Jones ojačao je u petak samo 0,01 posto, no ipak je to bio 10. uzastopni dan rasta, što se nije dogodilo gotovo šest godina. U prošlom tjednu vrijednost mu je porasla dva posto, prvi put od lanjskog travnja Dow je probio granicu od 35.000 bodova. Američko gospodarstvo za sada je otporno na sve udare, posebice na nasilno zaoštravanje monetarne politike, a inflacija se vidno smanjuje te je u lipnju iznosila tri posto (na godišnjoj razini). Ali nisu svi tržišni segmenti porasli u prošlom tjednu. Tehnološki indeks Nasdaq, čije su vrijednosti jednostavno previsoke, izgubio je u četvrtak 2 posto, što je njegov najveći jednodnevni pad od ožujka. Ipak, u odnosu na početak godine, Nasdaq je i dalje u plusu za zavidnih 34 posto (Dow Jones samo +6%).

Tehnološki divovi kao što su Nvidia, Netflix, Microsoft, Meta i Tesla izgubili su snagu posljednjih dana, što ima smisla, jer su se njihove dionice više nego udvostručile ove godine zbog optimističnih očekivanja koliko će umjetna inteligencija potaknuti rast prihoda. No, Netflix nije impresionirao kvartalnim rezultatima (iako je dobio gotovo šest milijuna novih pretplatnika), a primjetno je i smanjenje profitne marže (uz niže cijene Teslinih modela) kod Tesle (dionice su u četvrtak pale za deset posto). Hoće li nakon korekcije uslijediti svježi rast teško je reći, no procjene su svakako visoke. Ne samo Nasdaq, već i S&P 500, kojim se trguje s gotovo 21 puta većom zaradom od očekivane. Na početku godine, P/E je još uvijek bio 16.

Uz bolje makroekonomske uvjete (Goldman Sachs je snizio vjerojatnost američke recesije u idućih 12 mjeseci s 25 na 20 posto) i očekivanja da će se korporativni profiti poboljšati, ulagači su spremni na povećanje rizika i čini se da će "medvjedi" morati kapitulirati. Fondovi su naglo povećali izloženost dioničkim ulaganjima, koja je sada najveća od studenog 2021. Glavni ulog profesionalaca (barem 60 posto onih koji su sudjelovali u srpanjskoj anketi Bank Of America) je "Long Big Tech", odnosno daljnji rast dionica tehnoloških divova. Prema podacima Američke udruge malih ulagača, u tjednu zaključno s 19. srpnja više od polovice privatnih ulagača (51,4 posto) bilo je uvjereno da će cijene dionica rasti u sljedećih šest mjeseci. To je najviše bikovski sentiment od travnja 2021. S druge strane, bilo je samo 21,5 posto onih koji očekuju pad, najmanje od srpnja 2021.

Sljedeći tjedan bit će vrlo sadržajan u svakom pogledu. Čak 48 posto američkih kompanija uvrštenih u indeks S&P 500 objavit će kvartalne poslovne rezultate. Oči ulagača također će biti uprte u američku središnju banku u srijedu. Vrlo je vjerojatno da će Fed nakon lipanjske stanke podići kamatne stope za 25 baznih bodova na 4,50 posto, no bitnije će biti ono što će guverner Jerome Powell na konferenciji za novinare reći o budućim potezima. Je li inflacija dovoljno pala da Powell može signalizirati kraj zaoštravanja monetarne politike? Sastat će se i Europska središnja banka. Vjerojatno će ponovno podići kamate, pa je važnije pitanje što očekivati na sastanku 14. rujna. Šestomjesečni euribor sada je već na gotovo četiri posto, što je prilično zastrašujuće za one koji su uzimali kredite s promjenjivom kamatom kada je euribor bio negativan. A tako je bilo i prošlog lipnja!

Tagovi: tehnološke dionice, Microsoft, apple, Netflix, Tesla, Fed, kamate, kamatne stope, Goldman Sachs
PROČITAJ I OVO
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE